”Săptămâna de acţiune împotriva rasismului şi discriminării” prin sport – ”Fare Football People Action Weeks 2013”
În perioada 16 – 29 octombrie 2013, pe continentul european, s-au desfăşurat acţiuni care au adus împreuna suporteri, cluburi, minorităţile etnice sau comunităţile afectate de formele de discriminare în sport, dar mai ales in fotbal. Intr-un efort comun, s-a încercat prezentarea unei poziții unitare a tutror celor care luptă împotriva discriminării. Acțiunea a fost coordonată la nivel European de Fare Network, ca parte a campaniei antiracism și antidiscriminare inițiate de Comisia Europeană și prezentată în ,,Cartea Alba a Sportului”.
Astfel, Clubul Sportiv Supersport în parteneriat cu Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare au inițiat un proiect comun în care principalul obiectiv a fost de a conştientiza publicul larg, elevii şi profesorii cu privire la problemele de rasism şi excludere socială.
O parte esenţială a activităţilor au fost dedicate evenimentelor pentru incluziunea socială, prin aducerea împreună prin intermediul sportului a grupurilor discriminate. Activităţile organizate au urmarit implicarea imigranţilor, minorităţilor etnice sau religioase, perosanele cu dizabilităţi, persoane defavorizate.etc
Săptămânile de acțiune au vizat:
• Creşterea gradului de conştientizare publică a discriminării în fotbal
• Crearea unui front unit prin reunirea comunităţilor prin sport şi fotbal
• Elaborarea de idei şi practici noi care să pună in valoare incluziunea socială.
Coordonatorii proiectului: Horia Rusu (președinte C.S.Supersport Baia Mare), dir. prof. Mariana Pop, dir. adj. prof. Felicia Iliesiu, prof. Elena Rusu şi prof. Iosif Muresan (Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare) au organizat astfel mai multe activităţi în parteneriat cu 9 unități școlare din Maramureș și 21 de școli la nivel național.
Astfel, putem menționa câteva dintre acestea:
– întâlniri şi dezbateri pe tema discriminării, rasismului şi violenţei sociale, mai ales în sport
– realizarea de desene şi afişe cu mesaje împotriva discriminării, expoziții
– organizarea de meciuri demonstrative de fotbal unde au fost incluși elevii aparţinând minorităţilor, altor religii, dizabilităţi sau din medii defavorizate etc.
– Realizare de materiale didactice: articole, referate, prezentări PPT, chestionare, clipuri video, etc
Acum, la final, considerăm proiectul un succes. Numărul mare de școli participante, peste 1000 de elevi (începând cu grupa pregătitoare până la liceu), profesori din toate ariile curiculare, părinții și voluntarii implicați, demonstrează ca subiectul este de actualitate și constituie o motivație pentru derulare de activități extrașcolare.
Toate informațiile despre proiect și materialele realizate în cadrul activităților le puteți vedea pe pagina proiectului publicat la adresa : http://www.didactic.ro/pagina-proiectului/index/saptamana-de-actiune-impotriva-rasismului-si-discriminarii-proiect-in-cadrul-campaniei-europene-fare-2013
Parteneri la nivel local au fost: Centrul Europe Direct Maramureş ,Mass-media locală ,,Graiul Maramureşului”, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures.
Mulţumim de asemenea tuturor cadrelor didactice, elevilor, sportivilor şi voluntarilor implicaţi în acest proiect .
Prof. Elena Rusu, Baia Mare