𝐀𝐥𝐜𝐨𝐨𝐥, 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐧, 𝐛𝐚𝐧𝐢 𝐥𝐢𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚𝐜𝐜𝐢𝐳𝐞

𝗟𝗶𝗺𝗶𝘁𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮𝗹𝗰𝗼𝗼𝗹 𝘀̦𝗶 𝘁𝘂𝘁𝘂𝗻 𝗶̂𝗻 𝗨𝗘
Dacă sunteți simplu cetățean, 𝒄𝒂𝒏𝒕𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝒎𝒂̆𝒓𝒇𝒖𝒓𝒊 𝒑𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒐 𝒑𝒖𝒕𝒆𝒕̦𝒊 𝒄𝒖𝒎𝒑𝒂̆𝒓𝒂 𝒔̦𝒊 𝒍𝒖𝒂 𝒄𝒖 𝒅𝒖𝒎𝒏𝒆𝒂𝒗𝒐𝒂𝒔𝒕𝒓𝒂̆ 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒂̆𝒍𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊𝒕̦𝒊 𝒅𝒊𝒏𝒕𝒓-𝒐 𝒕̦𝒂𝒓𝒂̆ 𝒂 𝑼𝑬 𝒊̂𝒏 𝒂𝒍𝒕𝒂 𝒏𝒖 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒍𝒊𝒎𝒊𝒕𝒂𝒕𝒂̆, atâta timp cât ați făcut cumpărăturile pentru uz personal și 𝒏𝒖 𝒊̂𝒏 𝒔𝒄𝒐𝒑𝒖𝒓𝒊 𝒄𝒐𝒎𝒆𝒓𝒄𝒊𝒂𝒍𝒆. Taxele (TVA și accize) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți în țara din care cumpărați produsul, deci nu vi se vor mai percepe taxe în altă țară din UE.
Totuși, pentru a stabili dacă produsele sunt cumpărate pentru uz personal, autoritățile vamale din UE pot verifica anumite lucruri: dacă dețineți o întreprindere comercială sau dacă lucrați pentru o astfel de întreprindere, cum sunt împachetate și transportate produsele, cu ce cantitate de produse călătoriți etc.
⚠️Menționăm că fiecare țară din UE poate stabili o limită maximă pentru cantitatea de tutun sau băuturi alcoolice pe care o puteți introduce în țară. Aceste cantități maxime trebuie să fie de cel puțin:
• 800 de țigarete
• 400 de țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare)
• 200 de trabucuri
• 1 kg de tutun
• 10 litri de băuturi spirtoase
• 20 de litri de vin cu adaos de alcool
• 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
• 110 litri de bere
𝐷𝑒𝑝𝑙𝑎𝑠𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑢 𝑐𝑎𝑛𝑡𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠𝑐 𝑙𝑖𝑚𝑖𝑡𝑒𝑙𝑒
Dacă autoritățile vamale vă suspectează că transportați produse care nu sunt pentru uz personal sau sunt destinate comercializării, va trebui probabil să dovediți că ați cumpărat produsele pentru dumneavoastră (furnizând, de exemplu, dovada achiziționării). Dacă nu sunteți în măsură să prezentați dovezi suficiente, este posibil să vi se ceară să plătiți accize sau să vi se confiște produsele.
⚠️În cazul călătorilor cu vârsta sub 17 ani, se aplică norme mai stricte. Acestea pot varia de la o țară la alta, deci informați-vă înainte de a pleca în călătorie.
𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗻𝘂𝗺𝗲𝗿𝗮𝗿
Dacă intenționați 𝙨𝙖̆ 𝙞𝙣𝙩𝙧𝙖𝙩̦𝙞 𝙨𝙖𝙪 𝙨𝙖̆ 𝙞𝙚𝙨̦𝙞𝙩̦𝙞 𝙙𝙞𝙣 𝙐𝙀 𝙘𝙪 𝙘𝙚𝙡 𝙥𝙪𝙩̦𝙞𝙣 10 000 𝙙𝙚 𝙚𝙪𝙧𝙤 𝙞̂𝙣 𝙣𝙪𝙢𝙚𝙧𝙖𝙧 (sau echivalentul în alte monede), trebuie să declarați suma autorităților vamale. În cazul în care nu faceți acest lucru, autoritățile vamale pot să vă rețină banii și să vă dea o amendă. Nu uitați că autoritățile vamale pot efectua controale individuale și vă pot verifica bagajele și/sau mașina.
Dacă doriți 𝙨𝙖̆ 𝙘𝙖̆𝙡𝙖̆𝙩𝙤𝙧𝙞𝙩̦𝙞 𝙙𝙞𝙣𝙩𝙧-𝙤 țară a UE în alta, având asupra dumneavoastră 𝙘𝙚𝙡 𝙥𝙪𝙩̦𝙞𝙣 10 000 𝙙𝙚 𝙚𝙪𝙧𝙤 𝙞̂𝙣 𝙣𝙪𝙢𝙚𝙧𝙖𝙧 (sau echivalentul în altă monedă), trebuie să verificați pe lângă autoritățile vamale din fiecare țară pe care o tranzitați dacă trebuie să declarați suma respectivă.
𝗧𝗩𝗔 𝘀̦𝗶 𝗮𝗰𝗰𝗶𝘇𝗲 𝗹𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝘂𝗹 𝗨𝗘
Dacă intrați în UE venind dintr-o țară terță, puteți aduce cu dumneavoastră, 𝙛𝙖̆𝙧𝙖̆ 𝙖 𝙥𝙡𝙖̆𝙩𝙞 𝙏𝙑𝘼 𝙨̦𝙞 𝙖𝙘𝙘𝙞𝙯𝙚, 𝙗𝙪𝙣𝙪𝙧𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙪𝙯 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙞̂𝙣 𝙡𝙞𝙢𝙞𝙩𝙚𝙡𝙚 𝙢𝙚𝙣𝙩̦𝙞𝙤𝙣𝙖𝙩𝙚 mai jos. Același lucru este valabil și în cazul în care veniți din Insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.
𝐵𝑎̆𝑢𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑎𝑙𝑐𝑜𝑜𝑙𝑖𝑐𝑒
Puteți transporta:
• 4 litri de vin și
• 16 litri de bere
De asemenea, 𝙢𝙖𝙞 𝙥𝙪𝙩𝙚𝙩̦𝙞 transporta:
• un total de 1 litru de băuturi spirtoase cu un conținut de alcool de peste 22 % vol. sau 1 litru de alcool nedenaturat (alcool etilic) cu un conținut de alcool de 80 % vol. ori 2 litri de vin cu adaos de alcool sau vin spumant.
Fiecare dintre aceste cantități reprezintă 100 % din totalul admis pentru alcool și băuturi alcoolice. Puteți împărți aceste cantități pe jumătate. De exemplu, puteți introduce o jumătate de litru de băuturi spirtoase și 1 litru de vin alcoolizat, ambele reprezentând jumătate din cantitatea admisă.
𝑃𝑟𝑜𝑑𝑢𝑠𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑡𝑢𝑡𝑢𝑛
Limita poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de țara UE pe care o vizitați. Există țări care 𝙖𝙥𝙡𝙞𝙘𝙖̆ 𝙡𝙞𝙢𝙞𝙩𝙚 𝙞𝙣𝙛𝙚𝙧𝙞𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙙𝙤𝙖𝙧 𝙥𝙖𝙨𝙖𝙜𝙚𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙘𝙖̆𝙡𝙖̆𝙩𝙤𝙧𝙚𝙨𝙘 𝙥𝙚 𝙢𝙖𝙧𝙚 𝙨̦𝙞 𝙥𝙚 𝙪𝙨𝙘𝙖𝙩 (Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria) 𝙨𝙖𝙪 𝙩𝙪𝙩𝙪𝙧𝙤𝙧 𝙥𝙖𝙨𝙖𝙜𝙚𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 (Estonia și România).
Limita superioară Limita inferioară
200 de țigări sau 40 de țigări sau
100 de țigări de foi sau 20 de țigări de foi sau
50 de trabucuri sau 10 trabucuri sau
250 g de tutun 50 g de tutun
Puteți combina cum doriți aceste produse din tutun, dar fără a depăși limita totală. De exemplu, 50 de țigări de foi + 25 de trabucuri = limita totală.
⚠️Persoanele cu vârsta sub 17 ani nu au voie să cumpere țigări sau alcool în regim duty free.
𝐴𝑙𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑠𝑒, 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑠𝑖𝑣 𝑝𝑎𝑟𝑓𝑢𝑚𝑢𝑟𝑖
Puteți transporta și alte bunuri în valoare de până la 300 EUR pe călător sau de până la 430 EUR în cazul persoanelor care folosesc transportul aerian și maritim. Unele țări din UE aplică o limită mai scăzută (150 EUR) pentru călătorii cu vârsta sub 15 ani.
𝐶𝑜𝑚𝑏𝑢𝑠𝑡𝑖𝑏𝑖𝑙
Puteți transporta maximum 10 litri într-un container portabil, în afară de combustibilul din rezervor. Această regulă se aplică oricărui tip de vehicul cu motor.
𝗔𝗰𝗰𝗶𝘇𝗲 𝗹𝗮 𝗶𝗲𝘀̦𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗨𝗘
Dacă 𝙫𝙖̆ 𝙞̂𝙣𝙙𝙧𝙚𝙥𝙩𝙖𝙩̦𝙞 𝙘𝙖̆𝙩𝙧𝙚 𝙤 𝙙𝙚𝙨𝙩𝙞𝙣𝙖𝙩̦𝙞𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙖𝙛𝙖𝙧𝙖 𝙐𝙀 (sau spre anumite regiuni din UE, cum ar fi Insulele Canare), puteți cumpăra produse scutite de taxe și accize din magazinele „duty-free” aflate în aeroporturi și porturi. Menționăm totuși că în țara de destinație din afara UE aceste bunuri pot fi supuse unor accize și taxe.
𝗧𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗨𝗘 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗘𝗹𝘃𝗲𝘁̦𝗶𝗮 𝘀𝗮𝘂 𝗮𝗹𝘁𝗮̆ 𝘁̦𝗮𝗿𝗮̆ 𝗱𝗶𝗻 𝗮𝗳𝗮𝗿𝗮 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶
⚠️Dacă mergeți dintr-o țară a UE în alta și treceți prin Elveția se aplică normale vamale elvețiene.
În cazul în care transportați cantități de alcool sau tutun care depășesc limitele permise în Elveția, trebuie să le declarați la intrarea în această țară și apoi când intrați din nou în UE. În Elveția este posibil să vi se ceară să furnizați o garanție financiară pe care o veți recupera în momentul în care plecați din țară cu bunurile.
Mai multe informații pe subiect găsiți aici: http://bit.ly/limitealcooltutun
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol