Seminarul “Europa noastră – Tineri viitori jurnalişti în dialog”
Centrul Europe Direct Maramureș, în colaborare cu Centrul de Documentare Europeană Baia Mare, a organizat Seminarul ”Europa noastră – Tineri viitori jurnaliști în dialog”, pe 31 octombrie 2011.
Sala de lectură a Bibliotecii Universităţii de Nord Baia Mare a găzduit evenimentul în cadrul căruia au fost prezentate cele 6 lucrări înscrise în concursul cu același nume, realizate de 8 studenți ai Facultății de Jurnalism, Universitatea de Nord Baia Mare. Participanţi au fost, pe lângă studenţii înscrişi la concurs, colegi şi prieteni ai acestora, cadre didactice şi bibliotecari.
Fotografii: http://europedirect.cdimm.org/jurnalism/album/index.html
Seminarul a fost deschis de Margareta Căpîlnean – Coordonatorul Centrului Europe Direct Maramureş şi dna prof. univ. dr. Georgeta Corniţă – prorectorul Universităţii de Nord, care au prezentat scopul organizării acestui eveniment şi beneficiile implicării studenţilor în activităţi competiţionale, de documentare şi creaţie, care contribuie la dezvoltarea profesională şi a spiritului concurenţial.
În continuare, tinerii concurenţi şi-au prezentat lucrările, au explicat de ce au ales tema abordată şi au dialogat cu ceilalţi participanţi despre mesajele transmise şi rolul tinerilor în evoluţia societăţii româneşti ca parte a spaţiului comunitar.
O apariţie deosebită a reprezentat-o Ana Braghiş, studentă bursieră din Republica Moldova, care a făcut o paralelă între oportunităţile pentru tinerii din cele 2 ţări, având în vedere că România este stat membru UE, iar Republica Moldova aspiră la statutul de ţară candidată.
După prezentarea celor 6 lucrări, tânăra jurnalistă Maria Şandor le-a împărtăşit colegilor mai mici impresii şi experienţe despre ce înseamnă să lucrezi în presa locală, care sunt provocările şi aşteptările acestei meserii.
În intervenţia sa, doamna prorector Georgeta Corniţă a făcut recomandări tinerilor studenţi, majoritatea fiind la început de drum şi i-a invitat să transmită propuneri privind îmbunătăţirea planului de învăţământ.
Invitaţi speciali au fost reprezenranţii AJOFM Maramureş: dna Oana Oşanu – director şi Ştefania Donca – consilier. Prezentarea Serviciului EURES – Serviciul European de Ocupare, care funcţionează pe plan local în cadrul AJOFM Maramureş, a stârnit interesul participanţilor cu privire la oportunităţile de a lucra în statele membre, restricţiile de pe piaţa muncii, precum şi condiţiile de lucru şi de viaţă specifice.
Dna Laura Varga, directorul Bibliotecii Universităţii de Nord Baia Mare şi totodată coordonatorul Centrului de Documentare Europeană le-a vorbit participanţilor despre componentele Reţelei Europe Direct şi rolul acestora, precum şi despre buna colaborare dintre cele 2 centre reprezentate Europe Direct pe plan local: Centrul Europe Direct Maramureş şi Centrul de Documentare Europeană.
În încheiere, studenţii au primit diplome şi premii pentru cele două componente ale clasamentului:
Clasament INTERNET:
– În funcţie de numărul de numărul de voturi obţinute pe website-ul centrului şi pe Facebook
- Locuri de muncă – Andreea GIURGIU şi MERVIAN Robert, Anul I: 185 voturi
- Educaţie în UE – Ana BRAGHIŞ, Anul I: 148 voturi
- Voluntariat – Experienţă de neuitat – Andreea ACHIM, Anul III: 87 voturi
- Educaţie – Alexandru SAS, Anul I: 52 voturi
- Locuri de muncă în UE – Andrei CHIRA şi Claudiu POP, Anul I: 41 voturi
- Drepturile cetăţeanului în UE – Carina POP, Anul I: 34 voturi
Clasament din partea organizatorilor:
LOCUL I
- Educaţie – Alexandru SAS, Anul I
- Voluntariat – Experienţă de neuitat – Andreea ACHIM, Anul III
LOCUL II
- Locuri de muncă – Andreea GIURGIU şi MERVIAN Robert, Anul I
- Educaţie în UE – Ana BRAGHIŞ, Anul I
LOCUL III
- Drepturile cetăţeanului în UE – Carina POP, Anul I
- Locuri de muncă în UE – Andrei CHIRA şi Claudiu POP, Anul I
Cele 6 materiale pot fi consultate pe pagina de internet a Centrului Europe Direct Maramureș și pe cea de Facebook, și au putut fi votate până pe 30 octombrie 2011, ora 16.00.
Pentru Concurs, tinerii au fost invitați să realizeze un scurt material (scris / maxim 1000 cuvinte sau audio-video / maxim 10 min) în care să abordeze modul în care Uniunea Europeană acționează pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm în prezent și/sau care sunt așteptările tinerilor față de rolul UE în depășirea actualei crize economice și sociale.
Teme:
– drepturile cetățenilor în UE
– guvernanța economică
– locuri de muncă în UE
– piața internă a UE
– oportunități pentru tineri
Termenul de înscriere și trimitere a materialelor a fost 24 octombrie 2011.
Lucrările premiate vor fi introduse în Buletinul informativ electronic al Centrului Europe Direct Maramureș și în publicația lunară tipărită Jurnal CDIMM, precum și în presa locală, în funcție de disponibilitate.