Cooperare transfrontelieră România – Ucraina: Workshop internațional pe tema investițiilor
În perioada 19-23 noiembrie 2014, la Yaremche (Regiunea Ivano Frankivsk, Ucraina), s-a desfășurat Workshop-ul internațional “Aspecte practice privind atragerea de investiții și sprijinirea proiectelor de investiții”.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Promovarea oportunităților de investiții, cooperarea între întreprinderile mici și mijlocii și dezvoltarea relațiilor transfrontaliere în Regiunea Carpatică” și s-a adresat reprezentanților întreprinderilor mici și mijlocii și ai autorităților/instituțiilor publice locale din Județul Maramureș și Regiunea Ivano Frankivsk (Ucraina). Proiectul este implementat de Asociația de Dezvoltare Economică din Ivano Frankivsk (Ucraina) în parteneriat cu Fundația CDIMM Maramureș și Departamentul pentru Reforme economice, Integrare europeană și Investiții din cadrul Administrației regionale de stat Ivano Frankivsk (Ucraina) și este cofinanțat prin Programul ENPI de cooperare transfrontalieră HU-SK-RO-UA, 2007 – 2013.
19 maramureșeni (15 invitați + 4 membri ai echipei de proiect) au participat la workshopul de la Yaremche, la invitația Fundației CDIMM Maramureș răspunzând:
– 4 reprezentanți ai autărităților locale din Maramureș: Prefectura Maramureș – Consilier pentru minoritatea ucraineană; Consiliul Județean – Consilier Serviciul Promovare Proiecte de Dezvoltare; Consiliul Județean – Șef Serviciu Turism și Promovarea Județului; Primăria Cavnic – Viceprimar.
– 11 reprezentanți ai mediului de afaceri din Maramureș: SC Turism Paltiniș Cerbul SRL – Borșa, SC Electro Sistem SRL, Work Experience SRL, Technocad SA, SC Butucul Import-Export SRL, SC Flexibil SRL, Viorel Marinca II, SC Data System SRL, Pensiunea Popasul din Deal SRL – Ocna Șugatag, SC Perseus SRL, SC Document Nord Vest SRL.
Lectori în cadrul seminarului internațional de la Yaremche au fost specialiști ucraineni în domeniul consultanței de afaceri, care au abordat în mod profesionist și interactiv temele:
1. Inovarea și dezvoltarea investițiilor în regiuni,
2. Căi privind atragerea investițiilor și direcții prioritare în activitatea de investiții,
3. Cooperarea cu investitorii,
4. Pregătirea proiectelor de investiții.
Pe parcursul a 4 zile de instruire, cei peste 50 de participanți români și ucraineni au luat parte la sesiuni teoretice interactive și au contribuit activ la exercițiile practice, dezvoltând și expunându-și ideile și proiectele de investiții, în grupuri de lucru mixte.
Seminarul s-a desfășurat în limba ucraineană și în limba română, traducerea fiind asigurată de un profesor român din Solotvino (UA).
În cadrul workshopului, participanții români și ucraineni, atât reprezentanți ai mediului de afaceri, cât și ai autorităților locale din Județul Maramureș și Regiunea Ivano Frankivsk, au avut prilejul să-și prezinte activitățile și afacerile, pentru a deschide calea unor relații de cooperare bilaterală transfrontalieră și a contribui la întărirea parteneriatului public-privat din cele două regiuni.
Activitățile proiectului se vor desfășura până la 31 august 2015, de menționat fiind în principal Forumul internațional pentru investiții, care va avea loc în vara anului 2015, la Ivano Frankivsk.
Scopul proiectului este dezvoltarea socio – economică în Regiunea Carpatică prin promovarea cooperării între întreprinderile mici și mijlocii, crearea un climat favorabil dezvoltării investițiilor în regiunea transfrontalieră România – Ucraina și îmbunătățirea imaginii regiunii prin cooperare transfrontalieră.
Detalii despre proiect și fotografii găsiți la adresa: http://roua.cdimm.org/