Anul European al Cetățenilor și noua Rețea de Centre Europe Direct România au fost inaugurate la București

Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România au organizat în perioada 11 – 13 februarie 2013, la București, o serie de evenimente dedicate lansării Anului european al cetățenilor și inaugurării noii Rețele de Centre de informare Europe Direct România.

La manifestări au fost invitați reprezentanți ai centrelor de informare și documentare europeană, specialiști în comunicare din instituții implicate în promovarea temei anului european, personalități din domenii socio-culturale, precum și jurnaliști din presa centrală și locală.

Din județul Maramureș au participat coordonatorul Centrului Europe Direct Maramureș și directorul structurii sale gazdă – Fundația CDIMM Maramureș, coordonatorul Centrului de Documentare Europeană din cadrul Bibliotecii Centrului Universitar Nord Baia Mare, precum și un tânăr jurnalist local implicat în abordarea subiectelor europene.

Recepția de lansare a Anului european 2013 a fost deschisă de domnul Nicolae Idu – șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamna Mădălina Mihalache – șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România și de Excelența Sa domnul Oliver Grogan – ambasadorul Irlandei în România (Irlanda deține președinția UE în primele 6 luni ale anului 2013). Cu acest prilej au fost premiați câștigătorii concursului „Reporter European” 2012: http://ec.europa.eu/romania/focus/17012013_anunt_castigatori_reporter_european_ro.htm

Conferința „Cetățenie și dialog în Europa” a inițiat dezbaterile care vor avea loc pe tot parcursul acestui an pentru a explica ce înseamnă cetățenia europeană, care ne sunt drepturile suplimentare de care beneficiem în calitate membri ai Uniunii Europene și cum putem să ne exercităm aceste drepturi fără a întâmpina dificultăți.

În cadrul conferinței, domnul Dacian Cioloș, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a evidențiat necesitatea ca Uniunea Europeană ”să se reinventeze” pentru a face față provocărilor economice, sociale și politice actuale.

De un impact deosebit au fost și prezentările susținute de invitați de marcă în domeniul literaturii (Matei Vișniec, poet, dramaturg, romancier și jurnalist la Radio France Internationale), cinematografiei (Cristian Mungiu, regizor și scenarist), precum și de personalități din domeniile diplomației, responsabilității sociale și social-media, care au vorbit despre viziunea lor asupra cetățeniei europene și despre rolul valorilor românești în promovarea țării noastre pe plan european.

Atelierele de lucru: ”Abordarea subiectelor europene”, ”Promovarea cetățeniei europene” și ”Ce face Parlamentul European pentru cetățeni” au fost organizate pentru reprezentanții centrelor Europe Direct și ai centrelor de informare europeană, precum și pentru jurnaliștii locali. Participanții au dialogat cu specialiștii invitați de organizatori despre rolul vectorilor locali de informare și comunicare în promovarea drepturilor europene și stimularea dezbaterii în rândul cetățenilor pentru a-și exprima opiniile în privința exercitării acestor drepturi.

În ultima zi s-au desfășurat trei sesiuni de lucru specifice pentru Centrele de informare Europe Direct, Centrele de Documentare Europeană și jurnaliștii locali.

Despre Rețeaua Europe Direct 2013-2017

Reţeaua Europe Direct cuprinde 510 Centre de informare Europe Direct, situate în cele 27 de state membre. Centrele Europe Direct constituie un prim punct de contact cu Uniunea Europeană pentru cetățeni, prin faptul că oferă informații generale privind UE, fac trimitere la surse de informare specializate, conştientizează publicul și promovează dezbaterea.

În anul 2013, în România funcţionează 31 de Centre Europe Direct.
Centrul Europe Direct Maramureş organizează activităţi pe teme europene pentru cetăţenii maramureşeni.
Rețeaua Europe Direct România este coordonată de doamna Ioana Marchiș – Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informații despre Rețeaua de Centre Europe Direct România: www.europedirectromania.eu.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol