Acordarea certificatelor lingvistice europene în cadrul ediției 2015 a LinguaFEST
Reprezentanța Comisiei Europene va găzdui pe 18 septembrie, evenimentul LinguaFEST 2015, organizat în colaborare cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Cu această ocazie, vor fi decernate premiile ELL (European Language Label / Certificatul lingvistic european) și vor fi organizate, de asemenea, două sesiuni de comunicare interculturală, susținute de dl Paul Catteeuw.
Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare se află printre cele 4 instituții școlare laureate în 2015 și va primi Certificatul lingvistic european pentru proiectul „Jocuri tradiţionale în aer liber pentru îmbunătăţirea abilităţilor copiilor“ (Site-ul proiectului: http://www.topgamesproject.eu).
Proiectele premiate sunt:
1. „Intercomprehensiunea în ora de limba franceză” – Liceul cu Program Sportiv, Iaşi
2. „Multilingvism şi turism pentru un cetăţean european activ” – Colegiul Economic „Anghel Rugină”, Vaslui
3. „Jocuri tradiţionale în aer liber pentru îmbunătăţirea abilităţilor copiilor” – Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, Baia Mare
4. „Să scriem o poveste” – Şcoala gimnazială nr. 17, Botoşani
În fiecare an, elementul central al LinguaFEST este ceremonia de decernare a premiilor susmenționate. Acestea încurajează inițiativele în materie de predare și învățare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informațiilor referitoare la acestea și prin promovarea bunelor practici. În România, acțiunea este administrată de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Informații despre proiectele cărora li s-a acordatCertificatul lingvistic european 2015 se găsesc aici [51 KB] .
Aflat la cea de a patra ediție, evenimentul LinguaFEST 2015 este dedicat Zilei europene a limbilor (26 septembrie) și se numără printre acțiunile organizate de Comisia Europeană în diferitele state membre pentru a sărbători diversitatea culturală și lingvistică a Europei. Lista tuturor evenimentelor poate fi consultată aici .
Context
Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.
Pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogății lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat, în 2001, inițiativa Anul european al limbilor, din care a luat naștere Ziua europeană a limbilor. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului față de multilingvism în Europa, cultivarea diversității culturale și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii, la școală sau în afara acesteia.
Detalii: http://ec.europa.eu/romania/news/16092015_linguafest_editia_2015_ro.htm