Promovarea investițiilor transfrontaliere România – Ucraina
Fundația CDIMM Maramureș implementează proiectul ”Promovarea oportunităților de investiții, cooperarea între întreprinderile mici și mijlocii și dezvoltarea relațiilor transfrontaliere în Regiunea Carpatica”, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul ENPI de cooperare transfrontalieră HU-SK-RO-UA.
Coordonatorul proiectului este Asociația de Dezvoltare Economică din Ivano Frankivsk (Ucraina), iar Fundația CDIMM Maramureș este partener în proiect împreună cu Departamentul pentru Reforme economice, Integrare europeană și Investiții din cadrul Administrației regionale de stat Ivano Frankivsk (Ucraina).
Până în prezent, am realizat mai multe materiale în cadrul proiectului, care să vină în sprijinul potențialilor investitori și să contribuie la promovarea celor 2 regiuni. Aceste materiale sunt distribuite în mod gratuit, la sediul Fundației CDIMM, la panourile de informare ale Centrului Europe Direct Maramureș și la diverse evenimente. De asemenea, materialele pot fi consultate on-line, pe website-ul proiectului:
- Analiza si evaluarea potentialului de investitii in Regiunea Carpatica:
- prezentarea generala a celor 2 regiuni
- resursele naturale, forestiere, apa, resursele minerale
- ariile naturale protejate
- protectia mediului, calitatea aerului, apei si solului, managementul deseurilor
- infrastructura de transport, energia electrica, alimentara cu apa, gaz, energia regenerabila
- piata muncii si resursele umane
- situatia economica
- mediul de afaceri si infrastructura de afaceri
- potentialul de inovare
- analiza SWOT a celor doua regiuni
- Sondaj de opinie publica pentru reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii in vederea identificarii oportunitatilor, riscurilor si obstacolelor in dezvoltarea investitiilor in Regiunea Carpatica
- Ghid de bune practici în atragerea investițiilor
- Catalog de proiecte de investitii ale IMM-urilor
- Harta potentialului de investitii in cele 2 regiuni: Față și Verso
Evenimente derulate în cadrul proiectului, la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile și ai autorităților ocale din cele 2 regiuni:
- Conferința de deschidere a proiectului: Ivano-Frankivsk, 28 februarie 2014
- Masa rotunda “Potentialul investitional in Regiunea Carpatica”: Baia Mare, 9 octombrie 2014
- Workshop-ul international “Aspecte practice privind atragerea investitiilor si sustinerea proiectelor de investitii”: Yaremche (Ucraina)
- Focus grup: Baia Mare, 16 iunie 2015
- Forumul international: “Investitii in Regiunea Carpatica”: Ivano-Frankivsk, 23-25 iunie 2015
Proiectul a început la 1 ianuarie 2014 și se va derula pe parcursul a 20 de luni (până în 30 august 2015), cu posibilitatea prelungirii până pe 30 octombrie 2015 și are ca grup țintă întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), instituții publice locale și județene, precum și potențiali investitori din Regiunea Ivano Frankivsk (Ucraina) și județul Maramureș (România).
Principalele activități:
1. Evaluarea potențialului de investiții al IMM-urilor din regiunea Carpatica prin realizarea unui sondaj și a unei cercetări în cele două zone.
2. Dezvoltarea abilităților și a nivelului cunoștințelor în rândul reprezentanților sectorului public și IMM-urilor prin organizarea unei sesiuni de instruire în domeniile:
inovare și dezvoltarea investițiilor,
modalități de atragere a investitorilor,
stabilirea priorităților pentru investiții,
cooperare cu investitori.
3. Crearea unui cadru comun de schimb de informații și a unei imagini pozitive a regiunii Carpatica pe piețele internaționale.
4. Creșterea competitivității, investițiilor și activităților de inovare în regiunea Carpatica, prin organizarea unui Forum Internațional de Investiții.
Rezultatele preconizate ale proiectului: 2 conferințe (60 participanți); cercetare analitică (România și Ucraina); cercetare sociologică (200 respondenți din Romania și Ucraina); sesiune de instruire (4 module); workshop (40 participanți); baza de date; ghid de bune practici; broșura de prezentare pentru potențiali investitori; harta privind potențialul de investiții; catalog privind propunerile de investiții în regiune; Forum Internațional de Investiții.
Mai multe informații găsiți pe website-ul proiectului: http://roua.cdimm.org/