Dezbaterea ”Putem vorbi despre un stil de viață european?”, 24 februarie 2014 – CONCLUZII
Centrul Europe Direct Maramureș a organizat luni, 24 februarie 2014, ora 13.00, la Centrul Millenniun Baia Mare, Sala M1, Dezbaterea ”Putem vorbi despre un stil de viață european?”, în cadrul căreia cei 40 de participanți au avut prilejul de a discuta despre calitatea vieții noastre în Europa, pe parcursul a peste 2 ore.
Evenimentul a avut ca scop aducerea în prim plan a temelor campaniei de informare care se derulează la nivelul întregii Uniuni Europene pentru pregătirea Alegerilor pentru Parlamentul European, ce vor avea loc în perioada 22-25 mai 2014.
La invitația noastră au răspuns reprezentanți ai mai multor factori locali interesați:
– Instituții publice: Primăria Baia Mare; Inspectoratul Școlar Județean Maramureș; Direcția Județeană pentru Tineret Maramureș; Centrul Eures din cadrul AJOFM Maramureș. La întâlnire a participat și dirijorul german al Orchestrei de cameră ”Unirea” Focșani, aflat în vizită la Baia Mare.
– ONG-uri locale implicate în activități cu voluntari români și străini:
- YMCA România (împreună cu voluntari din Italia, Serbia, Olanda, Spania);
- YMCA Baia Mare (împreună cu tineri din Franța și Spania);
- AIST (împreună cu voluntari din Danemarca, Germania, Norvegia și Polonia);
- Asociația DEIS (împreună cu tineri voluntari de la Col. Naț. ”Gh. Șincai” Baia Mare).
- Initiatives of Change (studentă din Republica Moldova la Centrul Universitar Nord Baia Mare)
– Instituții Școlare – profesori și elevi de la: Col. Tehn. ”G. Barițiu” Baia Mare; Lic. Teoretic ”E. Racoviță” Baia Mare; Col. Tehn. ”A. Saligny” Baia Mare; Col. Tehn. ”C.D. Nenițescu” Baia Mare; Șc. gimnazială Băsești.
– Presa locală: ”Informația Zilei”
După deschiderea evenimentului de către directorul Fundației CDIMM Maramureș – structura gazdă a Centrului Europe Direct Maramureș, coordonatorul Centrului Europe Direct Maramureș a prezentat Serviciul Europe Direct pus la dispoziția cetățenilor europeni de Comisia Europeană, atât la nivel central și cât și pe plan local, prin intermediul Centrelor de informare Europe Direct.
În continuare, au fost prezentate ”Măsuri ale UE pentru creșterea calității vieții” în ceea ce privește siguranța alimentară, protecția datelor, acces la servicii de sănătate, protecția mediului, siguranța produselor, protecția consumatorilor.
După prezentare, participanții au purtat un dialog despre ce înseamnă pentru ei un stil de viață european și au împărtășit din experiențele acumulate prin implicarea în proiecte europene și activități de voluntariat. În cadrul discuțiilor efective care au durat mai mult de o oră, am creionat împreună cu participanții români și străini câteva caracteristici ale stilului de viață european, care se referă mai ales la trăsături de caracter, atitudine și condiții favorabile și nu neapărat la nevoile materiale. (Vezi fotografia de la începutul articolului și opiniile colectate – la finalul articolului).
O altă prezentare a fost efectuată de coordonatorul Centrului Europe Direct Maramureș pentru a transmite informații utile despre Uniunea Europeană și principalele instituții europene, cu accent pe structura Parlamentului European, rolul PE în luarea deciziilor la nivel european și informații despre alegerile europarlamentare 2014.
Un moment important l-a constituit prezentarea de informații practice și discutarea modului în care cetățenii europeni rezidenți în alt stat decât cel de origine pot vota pentru alegerile europarlamentare.
Agenda a cuprins și creionarea unui portret al europarlamentarului 2014, însă dat fiind că discuțiile au depășit durata întâlnirii prevăzută în program, am lansat invitația de a ni se transmite prin email opinii cu privire la ”ce fel de europarlamentar dorim să ne reprezinte după 2014”.
Doamna profesoară Lăcrămioara Verdeș ne-a transmis deja câteva concluzii ale discuțiilor purtate cu elevi de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” despre cum văd ei Europarlamentarul 2014: ”Să deţină calităţi profesionale şi intelectuale, să cunoască foarte bine o limbă străină, să fie un om integru, bun negociator, să prezinte şi să sprijine temeinic pozitia de tara a Romaniei, să aibă credibilitate şi să promoveze interesele cetăţenilor pe care îi reprezintă.”
La finalul întâlnirii, participanții au fost invitați să savureze câteva preparate sănătoase pregătite de organizatori. De asemenea și câțiva participanți au contribuit cu produse proprii sănătoase: echipa de la Col. Tehn. ”E. Racoviță”, echipa de voluntari străini a YMCA România și Șc. gimn. Băsești.
Un moment emoționant a fost cel în care două eleve de la Lic. Teor. ”Emil Racoviță”, îmbrăcate tradițional, au prezentat în mod festiv ”sarmalele cu păsat” și rețeta acestora.
Pentru participanții la evenimentul nostru, STILUL DE VIAȚĂ EUROPEAN înseamnă:
– un proiect în care să crezi
– Europa este stilul
– recunoașterea valorilor
– oportunități
– implicare
– modernitate
– comunicare
– conservarea tradițiilor
– cultură
– mix de obiceiuri
– identitate națională
– atitudine
– nivel de trai
– școala să îi pregătească pe tineri pentru viață
– colaborare între școli, ONG-uri și instituții
– dorința de schimbare
– mobilitate
– motivație
– mentalitate
– adaptabilitate
– învățare non-formală
– nediscriminare
– echitate în diplomație
– libera exprimare
– alimentație sănătoasă
– discernământ
– acces la informație
– unitate
– presă corectă
– voluntariat
Alte fotografii vor fi publicate în cursul săptămânii viitoare.