Celebrarea Zilei Educației la Baia Mare
Ziua educație, în fapt Ziua internațională a profesorilor și a celor care activează în domeniul educației, sărbătorită anual pe 5 octombrie, ne-a oferit ieri un prilej de a avea o discuție legată de educația tehnologică (și nu numai) la Colegiul Tehnic “George Baritiu” din Baia Mare.
Tinerii și-au exprimat prin dans și montaje video opinia legată de multiculturalitate, diversitate în școli și aprecierea educatorilor. Le mulțumim elevilor de la Școala Gimnazială din localitatea Chelință (comuna Ulmeni) pentru momentul artistic realizat. Unul dintre participanții la Școala de Vară Europe Direct Maramureș a realizat un montaj cu impresiile elevilor din liceu legate de ziua educației.
A fost prezentat un proiect educațional internațional, finanțat prin programul Erasmus+, „ROBOT4ALL”, inclusiv un portal dedicat care poate fi accesat în vederea dobândirii și testării cunoștințelor privind programarea și robotica. Platforma/proiectul se adresează atât elevilor cât și cadrelor didactice care rezolvă împreună probleme cu grade diferite de dificultate și primesc insigne de recunoaștere. Introducerea în curicula școlară a programării și a roboticii, pentru elevii din cadrul sistemului de educație vocațională și tehnologică, și dezvoltarea de competențe pentru profesorii lor sunt obiectivele proiectului finanțat de Uniunea Europeană. Pentru mai multe informații accesează pagina dedicată a proiectului http://robovet.eu/ .
Mediul privat, cel care trebuie să integreze absolvenții sistemului educațional, a fost reprezentant de operatorul economic Technocad S.A. din Baia Mare, care se ocupă cu proiectarea asistată pe calculator. A fost subliniată importanță robotizării în industrie și nevoie de personal calificat apt să dezvolte programele software care stau în spatele Industrializării 4.0., revoluția digitală care redefinește producția.
Tema anului 2019 pentru Ziua educatorilor este „Cadrele didactice tinere: viitorul profesiei”. Celebrarea acestei zile permite popularizarea importanței mondiale a cadrelor didactice, prezentarea realizărilor și adresarea problemelor centrale de atragere și menținere a celor mai luminate minți și tinere talente în această profesie.
Celebrată în fiecare an pe data de 5 octombrie încă din 1994, Ziua Mondială a Educatorilor marchează aniversarea adoptării de către Organizația Internațională a Muncii și UNESCO a Recomandărilor legate de statutul profesorilor. Acest document stabilește cadrul drepturilor și responsabilităților educatorilor și standarde pentru pregătirea lor inițială și formarea continuă, recrutare, angajare și condiții de profesare.
Odată cu adoptarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă numărul 4 – educație, profesorii sunt recunoscuți ca și cheie pentru atingerea obiectivelor Agendei Educației 2030, Ziua Profesorului a devenit ocazia de marcare a evoluțiilor și a metodelor de eliminare a obstacolelor în fața promovării educației ca profesie.