Parlamentul European se va restrânge după Brexit
Parlamentul European se va restrânge de la 751 la 705 deputați după retragerea Marii Britanii din UE, lăsând loc pentru posibile noi state membre. Pe lângă reducerea dimensiunii PE de la 751 deputați la 705, o redistribuire a locurilor, aprobată de plen miercuri – 7 februarie, va crea o rezervă de 46 de locuri din cele 73 vacantate după Brexit.
Unele dintre cele 46 de locuri din rezervă ar putea fi realocate noilor state membre care vor intra în UE, sau păstrate pentru a menține dimensiuni mai reduse ale instituției.
Noua alocare a locurilor între cele 27 de state
Cele 27 de locuri ce au aparținut Marii Britanii vor fi distribuite între 14 state membre sub-reprezentate pentru a reduce inegalitățile actuale în reprezentarea lor în PE, spun deputații. Conform propunerii, România (care are în prezent 32 de europarlamentari) ar urma să primească în plus 1 loc de deputat și ar putea fi astfel reprezentată de 33 de eurodeputați în Parlamentul European rezultat ca urmare a alegerilor europene din 2019.
Alocarea locurilor (propunere) – Tabel
Redistribuirea locurilor propusă de deputații europeni garantează că nicio țară din UE nu va pierde locuri, în timp ce unele câștigă între un loc și cinci locuri pentru a redresa subreprezentarea în urma schimbărilor demografice.
Propunerea ia în considerare populația statelor membre și urmează principiul proporționalității degresive. Aceasta înseamnă că țările care sunt mai mici din punct de vedere al populației ar trebui să aibă mai puțini deputați în Parlamentul European decât țările mai mari. În același timp, deputații din țările mai mari ar trebui să reprezinte mai mulți oameni decât deputații din statele membre mai mici. În acest fel, membrii din țările mai mici au o prezență relativ mai puternică în Parlament.
Deputații europeni propun ca noua distribuție să intre în vigoare numai după ce Marea Britanie va fi părăsit UE. În prezent, se așteaptă ca acest lucru să aibă loc la sfârșitul lunii martie 2019.
De ce este necesară redistribuirea
În prezent, nu există o formulă precisă care să determine numărul de deputați europeni pe care îi are fiecare țară, ci doar câteva reguli generale prevăzute în articolul 14 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că șefii de state trebuie să ia o decizie de fiecare dată înainte de alegeri.
Data alegerilor europarlamentare 2019
Liderii grupurilor politice de la Parlament au propus Consiliului ca alegerile europene să aibă loc între 23 și 26 mai 2019.
Liste electorale pan-europene
Propunerea comisiei pentru afaceri constituționale ca un număr de deputați europeni să fie aleși pe o listă pan-europeană a fost respinsă de plenul Parlamentului.
Propunerea de decizie a Consiliului European a fost aprobată miercuri cu 431 de voturi la 182 și 61 de abțineri.
Ce urmează
După aprobarea plenului, inițiativa legislativă va fi supusă deciziei unanime a Consiliului European (șefii de stat și de guvern din UE), iar apoi se va întoarce în Parlament pentru un vot final da/nu. Compoziția Parlamentului European pentru legislatura 2019 – 2024 este una dintre temele probabile de discuții între liderii UE în cursul reuniunii informale din februarie.
Informațiile sunt preluate de pe Website-ul Parlamentușui European