UrbanFest – Festival de dezvoltare urbană în București

UrbanFest 2015:  BlueGreen - Râuri în orașe smartÎn perioada 16 – 21 iunie, Reprezentanța Comisiei Europene vă invită la UrbanFest, primul său festival de dezvoltare urbană, organizat sub înaltul patronaj al doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale. Ediția 2015 a festivalului, având tema “BlueGreen – Râuri în orașe smart“, își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană. Totodata, UrbanFest isi propune să promoveze valorile europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile.

Festivalul debutează marți, 16 iunie, ora 17:30, odată cu lansarea consultării publice “Peștișorul de Aur”, privind felul in care bucureștenii și-ar dori să arate orașul lor. Cu această ocazie,organizatorii vor susține declarații de presă într-o lotcă solară care va naviga pe Dâmbovița în zona Grozăvești, având ca punct de îmbarcare podul pietonal de la Universitatea Politehnică.

Programul complet al festivalului

Timp de o săptămână, participanții vor avea prilejul să își spună părerea despre calitatea vieții în mediul urban, să navigheze pe Dâmbovița cu “Peștișorul de Aur”, să viziteze expoziții de proiecte inovatoare pentru râurile care traversează mari metropole sau orașe mai mici, și să participe la dezbateri privind rolul urbanismului. Festivalul are și o componentă de weekend, cu ateliere de activare urbană, cu concerte, plimbări de agrement pe Dâmbovița, tururi cu bicicletele și focuri de artificii. Toate activitățile festivalului vor fi organizate de-a lungul Dâmboviței, între Grozăvești și Văcărești.

Evenimentul central al UrbanFest este conferința BlueGreen – Râuri în orașe smart, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Generală pentru Dezvoltare Regională a Comisiei Europene, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Conferința are loc vineri, 19 iunie, între orele 9:00 – 16:30, la Biblioteca Națională, sala Mircea Eliade, iar publicul poate participa prin înscriere online (detalii pe http://www.urbanfest.eu/, la secțiunea BlueGreen – Râuri în orașe smart).

Program complet și detalii suplimentare pe http://www.urbanfest.eu/.

“Bucureștiul se bucură, împreună cu alte capitale europene, de o moștenire valoroasă: prin inima sa trece un curs de apă. Râul Dâmbovița face parte din identitatea Bucureștiului, așa cum se întâmplă cu Tamisa în Londra sau cu Tajo în Lisabona. Restaurarea și reamenajarea malurilor poate fi în București un adevărat catalizator al dezvoltării urbane durabile. Bucureștiul se bucură acum de șansa extraordinară de a-și putea modela viitorul, viitorul nostru și al copiilor noștri. Uniunea Europeană este gata să ne vină în ajutor pentru a ne realiza acest vis”, a declarat Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol