Petițiile cetățenilor UE: probleme sociale, drepturi civile și mediul

Protejarea cetățenilor împotriva discriminării, apărarea drepturilor lor civile și sociale, mai ales pe timpul crizei economice, circulația liberă și protejarea mediului – iată îngrijorările principale primite de Comisia de petiții a Parlamentului European, se arată în raportul de activitate 2012, aprobat joi. Parlamentul a primit 1986 de petiții în 2012, mai ales de la cetățeni germani, spanioli, italieni, români și britanici.

Raportul 2012, adoptat cu 446 de voturi pentru, 35 împotrivă și 43 de abțineri, oferă un rezumat al activității Comisiei de petiții. Anul trecut, drepturile fundamentale, mediul și criza economică și socială au fost subiectele cel mai adesea ridicate de petiționari, spun deputații, subliniind rolul comisiei în identificarea soluțiilor nejuridice pentru cetățeni.
Drepturi fundamentale, probleme sociale, mediul

Protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor UE continuă să fie o îngrijorare majoră a Parlamentului. Drepturile copiilor și ale persoanelor cu dizabilități, libertatea de expresie și viața privată, dreptul la proprietate, accesul la justiție și libera circulație (accesul corect pe piața muncii și schemele de protecție socială în alte state UE) reprezintă o mare parte din activitatea de anul trecut a comisiei.

Criza economică a generat multe petiții despre probleme sociale, cum ar fi casele, șomajul și modul în care băncile se comportă cu cei care au conturi de economii.

Multe dintre plângerile primite de Parlament de la cetățeni în 2012 au fost despre teme de mediu (de exemplu, autorități naționale care nu protejează arii speciale de conservare a naturii). Problemele legate de neimplementarea directivelor UE privind gestionarea deșeurilor, posibile pericole generate de energia nucleară, păsări, habitate și evaluarea impactului asupra mediului au fost teme recurente, ceea ce demonstrează că ”autoritățile publice au eșuat în mod repetat să prezerve biodiversitatea și ecosistemele”, se arată în raport.
Informații suplimentare

Orice cetățean sau rezident UE poate, individual sau în asociere cu alții, să depună o petiție la Parlamentul European pe o temă care se află în aria de competență a UE și care îl afectează direct.

Parlamentul a primit 1986 de petiții în 2012, față de 1414 în 2011. 1406 au fost declarate ”acceptabile” (adică s-au aflat în sfera de competențe a UE). Cel mai mare număr de petiții s-a concentrat pe UE în ansamblu, Spania se află pe locul doi, urmată de Germania, Italia și România. Germanii sunt cei mai activi petiționari într-un clasament pe naționalități, urmați de spanioli, italieni, români și britanici.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol