Noi norme UE pentru camioane mai sigure și mai ecologice

Comisia Europeană a propus noi norme care să permită producătorilor să conceapă camioane mai aerodinamice, fapt care va reduce consumul de carburant cu 7-10 %, va scădea emisiile de gaze cu efect de seră și va spori totodată siguranța utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.

Propunerea va permite utilizarea cabinelor cu formă rotunjită și a eleroanelor aerodinamice în partea din spate a remorcii. Aceste măsuri vor îmbunătăți considerabil aerodinamica vehiculelor, reducând cu aproximativ 5 000 EUR pe an costul carburantului consumat de un camion tipic de transport pe distanțe lungi, care efectuează un parcurs de 100 000 km.

Aceasta reprezintă o reducere de 7-10% a emisiilor de gaze cu efect de seră (sau 7,8 tone de CO2 pentru același camion de transport pe distanțe lungi, care efectuează un parcurs de 100 000 km). În același timp, va fi îmbunătățit câmpul de vizibilitate al conducătorului auto, fapt ce va contribui, în fiecare an, la salvarea vieților unui număr de 300 până la 500 de utilizatori vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii.

Principalele avantaje oferite de propunere sunt:

  • o mai bună performanță de mediu: în UE, transporturile depind de petrol și de produsele petroliere în procent de 96 % din necesarul de energie1. Reducerea consumului de carburant al transportului rutier de marfă pe distanțe lungi cu 7-10 % va aduce o contribuție economică și de mediu extrem de importantă. În plus, propunerea autorizează o greutate suplimentară, pentru a permite, în mod specific, utilizarea bateriilor mai grele necesare pentru sistemele alternative de propulsie (hibrid, electric) ale camioanelor — în principal în mediul urban — și ale autocarelor. Capacitatea de încărcare a camioanelor va rămâne însă neschimbată.
  • o mai mare siguranță rutieră: actuala „formă de cărămidă” a părții din față a cabinei poate spori gravitatea vătămărilor provocate utilizatorilor drumurilor, în caz de coliziune. Ea reduce, de asemenea, câmpul vizual lateral al conducătorului auto. Acest aspect prezintă un pericol deosebit pentru bicicliști și pietoni în intersecții. O formă mai rotunjită mărește câmpul vizual, iar în cazul unei coliziuni la viteză redusă — de obicei, în mediul urban — reduce riscul de vătămare gravă.
  • avantaje pentru transportatorii rutieri: aerodinamica îmbunătățită a vehiculelor va reduce cu aproximativ 5 000 EUR pe an costul carburantului consumat de un camion tipic de transport pe distanțe lungi, care efectuează un parcurs de 100 000 km.
  • oportunități industriale pentru producătorii de vehicule: producători europeni de vehicule grele sunt lideri de piață, iar sectorul acestora este unul dintre cei mai mari investitori corporativi în cercetare și dezvoltare. Conceperea noilor cabine aerodinamice și a eleroanelor spate va da producătorilor ocazia de a dezvolta noi modele, sprijinind crearea de locuri de muncă și creșterea economică în Europa.
  • controale mai coerente și reducerea deteriorării drumurilor: până la o treime din vehiculele controlate sunt supraîncărcate, fapt ce cauzează deteriorarea drumurilor și compromite siguranța. Sistemele de cântărire la bord conectate la tahograful digital și stațiile de cântărire în mers, amplasate pe drumurile principale, vor permite o coerență sporită a controalelor, de la o țară la alta. Se estimează că supraîncărcarea reprezintă, la ora actuală, un cost de 950 de milioane EUR pe an pentru contribuabili.
  • promovarea transportului intermodal: se vor reduce formalitățile administrative, fapt care va facilita transferul containerelor de 45 de picioare între diversele moduri de transport: naval, rutier și feroviar.

Următorii pași?

Înainte de a deveni act normativ, actuala propunere trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de statele membre. Noile camioane și-ar putea face apariția pe drumuri până în 2018-2020.

Actuala Directivă 96/53/CE a Consiliului

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol