Lista actualizată a companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicții de exploatare din motive legate de siguranță

Comisia Europeană a adoptat a 19-a actualizare a listei europene a transportatorilor aerieni care, din motive legate de siguranță, fac obiectul unor interdicții de exploatare sau al altor restricții pe teritoriul UE, cunoscută sub denumirea de „lista UE pentru siguranța aeriană”.

Decizia se bazează pe avizul unanim al Comitetului pentru siguranță aeriană, format din membri reprezentând cele 27 de state membre ale UE, Croația, Norvegia, Islanda, Elveția și Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA).  Noua listă o înlocuiește pe cea întocmită în noiembrie 2011 și poate fi consultată pe pagina de internet a Comisiei.

Pentru a garanta limitarea riscurilor de siguranță, a apărut ca necesară impunerea unei interdicții de exploatare asupra companiei Conviasa, certificată în Republica Bolivariană a Venezuelei, în urma unor accidente și a rezultatelor inspecțiilor la sol desfășurate pe aeroporturile din UE, care constituie motive de îngrijorare în ceea ce privește siguranța. Au fost reanalizate în profunzime performanțele în materie de siguranță ale altor doi transportatori aerieni din Venezuela, și anume Estellar Latinoamerica și Aerotuy, însă la momentul actual nu s-a considerat necesară luarea de măsuri. Cu toate acestea, cei doi transportatori aerieni amintiți rămân sub monitorizare sporită.

În fine, Comisia recunoaște eforturile depuse de autoritățile de supraveghere a siguranței aeriene din Albania, Aruba, Indonezia, Libia, Pakistan și Rusia pentru reformarea sistemului aviației civile și, în special, pentru creșterea nivelului de siguranță și garantarea aplicării consecvente a standardelor de siguranță internaționale. Comisia este pregătită să sprijine în mod activ aceste reforme, în cooperare cu OACI, cu statele membre ale UE și cu Agenția Europeană de Siguranță a Aviației.

Comisia își menține angajamentul deplin de a susține, oricând este posibil, respectarea în mai mare măsură a standardelor de siguranță internaționale și, în acest sens, a împuternicit Agenția Europeană de Siguranță a Aviației să efectueze o serie de misiuni de asistență tehnică menite să sprijine autoritățile competente din mai multe state în eforturile lor de a crește nivelul de siguranță.

Lista europeană pentru siguranța aeriană actualizată cuprinde toți transportatorii certificați în 21 de state, adică un total de 279 de transportatori înregistrați, ale căror operațiuni sunt interzise complet în Uniunea Europeană: Afganistan, Angola, Benin, Republica Congo, Republica Democratică Congo, Djibouti, Guineea Ecuatorială, Gabon (cu excepția a trei transportatori care efectuează zboruri cu anumite restricții și în anumite condiții), Indonezia (cu excepția a șase transportatori), Kazahstan (cu excepția unui transportator care efectuează zboruri cu anumite restricții și în anumite condiții), Republica Kârgâzstan, Liberia, Mauritania, Mozambic, Filipine, Sierra Leone, São Tomé și Principe, Sudan, Swaziland și Zambia.

Lista include și cinci transportatori individuali: Blue Wing Airlines din Surinam, Meridian Airways din Ghana, Rollins Air din Honduras, Silverback Cargo Freighters din Rwanda și Conviasa din Republica Bolivariană a Venezuelei.

În plus, lista cuprinde 11 transportatori aerieni autorizați să opereze în UE în condiții stricte și care fac obiectul unor restricții de exploatare: Air Astana din Kazahstan, după cum s-a menționat anterior, Air Koryo din Republica Populară Democrată Coreeană, Airlift International din Ghana, Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines și SN2AG din Gabon, Iran Air, TAAG Angolan Airlines, Air Madagascar și Jordan Aviation.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol