La Festivalul de film de la Locarno este prezentat și un film românesc finanțat prin programul MEDIA

Nouă filme sprijinite prin programul pentru cinema MEDIA al Uniunii Europene sunt prezentate în cadrul celei de-a 66-a ediții a Festivalului internațional de film de la Locarno, în Elveția (7-17 august). Cinci dintre aceste filme sunt în competiție, iar patru vor fi prezentate în Piazza Grande, cu o capacitate de 8 000 de locuri, pe unul dintre cele mai mari ecrane cinematografice în aer liber din lume.

Unul dintre cele 9 filme este și filmul românesc: ”Când se lasă seara peste București sau metabolism” (When evening falls on Bucharest or metabolism) de Corneliu Porumboiu (România/Franța)

Finanțare MEDIA: 24 000 EUR

Evenimentele importante ale festivalului din acest an vor include participarea unor celebrități precum Christopher Lee, Faye Dunaway, Anna Karina, Werner Herzog, Sergio Castellitto și Otar Iosseliani, precum și a lui Jacqueline Bisset, care va primi un premiu pentru întreaga carieră.

ANEXA 1: Filme prezentate la Locarno care au beneficiat de finanțare MEDIA

Titlul filmului, regizorul și țara în care a fost produs filmul. Cifrele reprezintă finanțarea primită deja prin programul MEDIA.

Concorso international

  • Gare du Nord de Claire Simon (Franța/Canada)

Finanțare MEDIA: 35 000 EUR

  • L’Etrange Couleur des Larmes de Ton Corps de Hélène Cattet și Bruno Forzani (Belgia/Franța/Luxemburg)

Finanțare MEDIA: 33 063 EUR

  • Mary, Queen of Scots de Thomas Imbach (Elveția/Franța)

Finanțare MEDIA: 83 500 EUR

  • Când se lasă seara peste București sau metabolism (When evening falls on Bucharest or metabolism) de Corneliu Porumboiu (România/Franța)

Finanțare MEDIA: 24 000 EUR

Concorso Cineasti del presente

  • The Special Need de Carlo Zoratti (Germania/Italia)

Finanțare MEDIA: 23 000 EUR

Hors compétition Piazza Grande

  • Vijay and I de Sam Garbarski (Belgia/Luxemburg/Germania)

Finanțare MEDIA: 50 000 EUR

  • Kvinden I Buret (Keeper of Lost Causes) de Mikkel Norgaard (Danemarca/Germania/Suedia)

Finanțare MEDIA: 68 000 EUR

  • Les Grandes Ondes (à l’ouest) de Lionel Baier (Elveția/Franța/Portugalia)

Finanțare MEDIA: 66 000 EUR

  • Mr Morgan’s Last love de Sandra Nettelbeck (Germania/Belgia/SUA/Franța)

Finanțare MEDIA: 50 000 EUR

Context

Lansat în 1991, MEDIA (acronim pentru „Mesures pour encourager le développement de l´industrie audiovisuelle” – „Măsuri pentru încurajarea dezvoltării industriei audiovizuale”) a investit peste 1,6 miliarde de euro pentru a sprijini crearea și distribuția de filme, precum și formarea profesională și inovarea în acest domeniu, în scopul de a spori diversitatea și competitivitatea internațională a cinematografiei europene și a industriei audiovizuale.

În prezent, la programul MEDIA participă 33 de țări: cele 28 de state membre, plus Elveția, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și, cea mai recentă țară care s-a alăturat schemei (din luna iulie), Bosnia și Herțegovina.

În cadrul bugetului UE pentru perioada 2007-2013, prin programul MEDIA s-au alocat finanțări în cuantum de 755 de milioane de euro. Aproximativ jumătate din acest cuantum a sprijinit distribuția de filme străine în țările participante, iar 20 % a fost acordat unor producători și regizori pentru dezvoltarea unor noi proiecte cinematografice. Restul sumei sprijină marketingul și formarea profesională a profesioniștilor din industria filmului.

Companiile de producție cinematografică selectate pentru finanțare prin programul MEDIA primesc, în medie, o subvenție de 50 000 de euro.

Din 2008, MEDIA Mundus sprijină cooperarea dintre profesioniștii europeni din industria filmului și omologii lor de pe alte continente, iar pentru perioada 2011-2013 dispune de un buget de 15 milioane de euro.

Europa creativă – viitorul programului MEDIA

Anul 2014 marchează începutul unei noi ere pentru programele MEDIA și Media Mundus, care devin parte a programului Europa creativă. Noul program va continua să acorde granturi pentru susținerea producției cinematografice, a formării profesionale și a distribuției de filme și va crea un nou fond de garantare a împrumuturilor care va facilita accesul la împrumuturi pentru sectoarele culturii și creației. Se preconizează că programul Europa creativă va dispune de un buget total de circa 1,3 miliarde de euro în perioada 2014-2020, în creștere cu aproape 9 % în comparație cu programele actuale MEDIA și Cultura. În această toamnă, noul program va face obiectul procedurii finale de aprobare de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.

Pagini Utile

Comisia Europeană: MEDIA

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol