Impozitarea echitabilă și eficientă a companiilor

Impozitarea echitabilă și eficientă a companiilorComisia Europeană a prezentat, la data de 17 iunie 2015, un plan de acțiune pentru combaterea evaziunii fiscale, asigurarea de venituri sustenabile și consolidarea pieței unice pentru companii. Astfel, se va îmbunătăți semnificativ sistemul de impozitare a acestora în UE, făcându-l mai echitabil, eficient și favorabil creșterii.

Acțiunile-cheie includ o strategie de relansare a bazei fiscale consolidate comune a companiilor, măsuri de mărire a transparenței fiscale și un cadru pentru garantarea unei impozitări efective în locul în care sunt generate profiturile. De asemenea, Comisia a lansat o consultare publică pentru a evalua dacă anumite informații fiscale ar trebui să fie făcute publice sau nu.

Context

Planul de acțiune privind impozitarea echitabilă și eficientă a companiilor face parte din agenda Comisiei de combatere a evaziunii fiscale, prin asigurarea unei piețe unice mai echitabile și prin promovarea creării de locuri de muncă, a creșterii economice și a investițiilor în Europa.

Ca primă etapă, Comisia a propus, în luna martie, un pachet privind transparența fiscală, vizând stimularea transparenței și a cooperării între statele membre cu privire la impozitul pe profit. Miniștrii de finanțe și-au exprimat sprijinul politic unanim față de această propunere în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului ECOFIN, desfășurate în luna aprilie. În prezent, statele membre discută propunerea la nivel tehnic, pentru a ajunge la un acord până la sfârșitul anului.

Planul de acțiune reprezintă pasul al doilea, mai cuprinzător, către reformarea sistemului de impozitare a companiilor în UE.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol