Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu” Baia Mare – MENȚIUNE la faza finală a competiției ,,Lider European 2012″

Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu” din Baia Mare a obținut  MENȚIUNE cu proiectul ,,FOTBAL ANTIRASISM”, la faza finală a competiției ,,Lider European 2012″ derulată în cadrul campaniei ,,Europa casa noastră”.

Din cele 94 de proiecte trimise, echipa proiectului s-a numărat printre cele 8 finaliste și a participat in 12 decembrie 2012 la București, la etapa finală a concursului. Echipa care a reprezentat liceul a fost formată din 4 elevi: Jessica Eros, Ioan Berinde, Bogdan Viman și Ramona Satmari și coordonată de prof. educație fizică și sport: Elena Rusu.

Programul Lider European, din cadrul campaniei ,,Europa Casa Noastra” dezvoltat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a avut drept scop dezvoltarea abilităţilor de leadership ale elevilor şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de valorile şi subiectele europene.

Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu Baia Mare a participat la concursul național cu proiectul ,,Fotbal Antirasism” derulat în perioada 16-31octombrie 2012, în cadrul campaniei europene F.A.R.E. (Football against rasism in Europe), în parteneriat cu Clubul Sportiv Supersport care a coordonat acest proiect.

Cei 4 elevi ai echipei care a reprezentat liceul a fost formată din: Jessica Eros, Ioan Berinde, Bogdan Viman si Ramona Satmari,  coordonați de prof. educatie fizica si sport: Elena Rusu, au obținut Mențiune la faza finală a competiției. Astfel, în 12 decembrie 2012, concurenții au participat la București unde au fost invitați să-și sustină proiectul în fața unui juriu format din reprezentanți ai Comisiei Europene și ziariști.

Obiectivul principal al proiectului derulat a fost lupta împotriva discriminării, rasismului şi violenţei, cu accent pe discriminarea din sport şi mai ales din fotbal. Acesta a răspuns valorilor europene care promovează egalitatea de şanse şi incluziunea socială si  a folosit sportul ca metodă de luptă.

Activitatile din proiect au avut un impact deosebit, la acestea participand peste 250 de elevi, profesori, sportivi și alți voluntari din comunitate. Alți prof. implicați au fost: Andrea Fagi (director), Delia Ogrean (director adj.), Marchiș Medan Luminița, Marcel Guseth, Crina Sălnicean, Ramona Mureșan, Elena Hendre, Onciu Ioan, Fandarac Darius, Georgescu Gheorghe, bibliotecar Eliza Lazar și Horia Rusu (președinte C.S. Supersport Baia Mare).

Concursul Lider European s-a adresat  tuturor liceelor din România și a încurajat tinerii să-și afirme calitățile de lider, spiritul de echipă şi capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni (alţi elevi, părinţi, profesori, persoane din comunitate etc.) care să lucreze împreună pentru susţinerea unor programe de voluntariat. Proiectele realizate de echipele de elevi au fost înscrise în competiție, a avut loc o etapă de evaluare locală care a selectat cele mai bune proiecte din cele 94 prezentate, iar în finala națională au ajuns 8 proiecte.

Criteriile care au stat la baza evaluării au fost:

  • Măsura în care proiectele stimulează iniţiativa;
  • Modul în care acestea promovează leadershipul;
  • Abilitatea de a mobiliza echipe / grupuri de oameni care acţionează împreună pentru reuşita proiectului;
  • Modul în care se asigură sustenabilitatea proiectului.

Premiul obținut la acest concurs reprezintă o recunoastere a muncii depuse și se înscrie ca un rezultat notabil pentru cele 2 instituții participante care demonstrează că un parteneriat în comunitate este întotdeauana binevenit.

http://www.europacasanoastra.ro/au-fost-alese-cele-8-proiecte-finaliste-ale-concursului-lider-european-.html

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol