Conferința ”Împreună în Europa – Drepturi și oportunități pentru toți” – dedicată Anului European al Cetățeanului

Cu prilejul Zilei Europei 2013, Centrul Europe Direct Maramureş va organiza Conferinţa „Împreună în Europa – drepturi și oportunități pentru toți” la Hotel Mara Baia Mare – Sala Polivalentă, pe data de 9 Mai 2013, începând cu ora 11.00.

Conferința este dedicată Anului European al Cetățeanului și își propune să reunească elevi, cadre didactice, studenți, reprezentanți ONG, voluntari români și străini, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, mass-media, precum şi alţi cetățeni din județul Maramureș, interesați în cunoașterea drepturilor de care beneficiem în calitate de cetățeni europeni și în exprimarea opiniilor față de viitorul Europei.

Înscrierile se pot face până pe 26 aprilie 2013.

Centrul Europe Direct Maramures_Invitatie_9mai-2013

Formular_participare_9 mai 2013

La Conferinţă sunt invitați să susțină scurte prezentări:

 • Elevi din clasele VII-XII și studenți. Prezentări privind drepturile noastre în UE: Libera circulaţie şi dreptul de şedere pe teritoriul statelor membre; Nediscriminare pe motiv de cetăţenie; Dreptul de a alege şi de a candida la alegeri; Dreptul de a adresa petiţii; Dreptul de a ne adresa Ombudsmanului European; Protecţie din partea autorităţilor consulare ale oricărui stat membru; Iniţiativa cetăţenească europeană; Drepturile fundamentale ale omului. Alte drepturi transfrontaliere: Accesul la securitate socială; Servicii medicale în străinătate; Studii în străinătate; Cumpărături on-line; Drepturile pasagerilor.
 • Reprezentanți ONG și voluntari străini: Prezentări de activități și proiecte prin care participanții beneficiază de oportunități în spațiul european: schimburi de tineri, educație, cultură, antreprenoriat, voluntariat etc.
 • Reprezentanți ai unor instituții publice cu responsabilități în asigurarea drepturilor noastre de cetățeni europeni: Prezentarea de exemple de bună practică în exercitarea acestor drepturi și de rezolvare a unor situații de nerespectare a drepturilor pe care le avem în Uniunea Europeană.
 • Reprezentanți ai Consiliului Local al Tinerilor Baia Mare implicați în Campania pe Facebook ”Sunt cetățean european. Particip și la ce-mi folosește”: Elevii participanți la campanie vor prezenta concluzii ale discuțiilor purtate în cadrul grupului pe Facebook și preocupări ale tinerilor privind viitorul Europei.

Înscrierile se pot face până pe 26 aprilie 2013. Formular participare 9 mai 2013

CONDIȚII de înscriere:

 • Echipe formate din 1-2 membri (în cazul şcolilor şi universităţilor, recomandăm ca echipele să fie formate din 2 elevi, respectiv studenţi).
 • Format: Prezentare verbală şi vizuală: prezentare ppt, filmuleţe, fotografii.
 • Durata unei prezentări: maxim 10 minute.
 • Maxim 15 de echipe (10 instituţii de învăţământ + 5 ONG) vor fi selectate pentru a susţine prezentări.
 • Termen de înscriere este 26 aprilie 2013, prin completarea Formularului de înscriere ataşat.
 • Termen de predare a prezentărilor – 7 mai 2013.
 • Prezentările selectate pentru conferinţă vor fi susţinute pe 9 mai 2013, începând cu ora 11.00 şi vor fi premiate în cadrul evenimentului.

1 Response la “Conferința ”Împreună în Europa – Drepturi și oportunități pentru toți” – dedicată Anului European al Cetățeanului”


 1. 23 de prezentări înscrise la Conferința ”Împreună în Europa – drepturi și oportunități pentru toți” at Centrul Europe Direct Maramures