Lansarea Corpului european de solidaritate
Reprezentanța Comisiei Europene organizează evenimentul de lansare, în România, a Corpului european de solidaritate, pe 7 decembrie, începând cu orele 14.00, la Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr, nr. 31, parter, București). Obiectivul Corpului european de solidaritate (CES) este de a le permite cât mai multor tineri să ia parte la o serie amplă de activități destinate să promoveze solidaritatea fie prin intermediul voluntariatului, fie prin dobândirea de experiență profesională, în scopul de a rezolva situații dificile pe tot teritoriul Uniunii Europene.
Înființarea Corpului european de solidaritate are loc treptat. La 7 decembrie 2016 se deschide sistemul de înregistrare pentru tinerii interesați. Instrumentul de înregistrare va fi pus în curând la dispoziția organizațiilor, care vor putea căuta candidații potriviți printre tinerii înregistrați în baza de date a Corpului european de solidaritate.
ÎNREGISTRAREA SE VA FACE LA ADRESA: europa.eu/solidarity-corps
Corpul european de solidaritate reunește două componente:
- Prin intermediul unui grant, componenta bazată pe voluntariat le oferă tinerilor posibilitatea de a desfășura un serviciu de voluntariat cu normă întreagă cuprins între două și douăsprezece luni.
- Componenta legată de experiența profesională le oferă tinerilor posibilitatea unui loc de muncă, a unui stagiu sau a unei ucenicii într-o gamă largă de sectoare implicate în activități destinate să promoveze solidaritatea și cu cerere mare de tineri extrem de motivați și de preocupați de binele societății.
Tinerii vor putea să ia parte la acțiuni și proiecte aparținând unei palete foarte variate, care poate cuprinde: educația, sănătatea, integrarea socială și integrarea pe piața muncii, sprijinul pentru distribuirea de produse alimentare și nealimentare, construirea de adăposturi, construcția, renovarea și gestionarea siturilor, primirea și integrarea migranților și a refugiaților, protecția mediului și prevenirea catastrofelor naturale.
Participarea la aceste activități va fi benefică nu numai pentru tineri, ci și pentru autoritățile naționale și locale, organizațiile neguvernamentale și întreprinderi în eforturile pe care le depun pentru a face față diverselor situații dificile și crize. Organizațiile participante vor putea face apel la Corpul european de solidaritate în beneficiul cetățenilor și al societății în ansamblu.
Sistemul de este deschis tinerilor (17-30 de ani). În momentul înregistrării ți se va cere să furnizezi informații esențiale despre tine. Într-un stadiu ulterior vor fi colectate și alte informații. Atunci când te înregistrezi, vei putea menționa țările în care ai vrea să fii trimis, dacă dorești experiență în domeniul voluntariatului sau profesională, ce tip de activități te interesează și ce competențe și experiență deții.
Instrumentul de înregistrare este disponibil în cele 24 de limbi oficiale ale UE. Corpul european de solidaritate le va oferi tinerilor posibilitatea nu doar de a-și ajuta semenii, ci și de a beneficia de formare, îmbunătățindu-și competențele și câștigând experiență de viață.
În general, participanților la Corpul european de solidaritate care optează pentru voluntariat li se asigură cazarea, masa, cheltuielile de deplasare, asigurarea și bani de buzunar. Tinerilor care aleg să beneficieze de stagii și ucenicii în cadrul Corpului european de solidaritate li se plătesc de obicei cheltuielile de deplasare și o diurnă. În ceea ce-i privește pe tinerii care sunt angajați prin intermediul Corpului european de solidaritate, aceștia vor avea întotdeauna
contract de muncă și salariu, în conformitate cu legislația, reglementările și contractele colective de muncă de la nivel local. Toți participanții vor primi un certificat care detaliază acțiunile pe care le-au întreprins prin intermediul Corpului european de solidaritate.
Comunicat de presă: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4252_en.htm
Întrebări și răspunsuri despre CES: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-3062_ro.htm