Comisia demarează reforma TVA
Comisia Europeană a prezentat joi, 7 aprilie, un plan de acțiune pentru reforma TVA, pentru a face sistemul mai simplu, favorabil companiilor și mai puțin vulnerabil la fraude. Normele actualizate vor sprijini mai eficient piața unică, vor facilita comerțul transfrontalier și vor dezvolta economia digitală.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a declarat: „TVA-ul reprezintă o sursă majoră de venituri fiscale pentru statele membre ale UE. Cu toate acestea, ne confruntăm cu un decalaj fiscal deconcertant: veniturile din TVA încasate efectiv sunt cu 170 de miliarde de euro mai reduse decât cele preconizate, ceea ce reprezintă o risipă enormă de bani care ar putea fi investiți în creșterea economică și în crearea de locuri de muncă. E timpul să recuperăm acești bani. Am dori, de asemenea, să acordăm statelor membre mai multă autonomie în ceea ce privește definirea cotelor lor reduse de TVA. Planul nostru de acțiune va oferi răspunsuri la toate aceste preocupări.”
Planul de acțiune are în vedere, printre altele:
- elaborarea unor principii-cheie pentru un viitor sistem european unic de TVA;
- măsuri pe termen scurt vizând combaterea fraudei în domeniu;
- actualizarea cadrului privind cotele de TVA și definirea de opțiuni care să permită un grad mai mare de flexibilitate statelor membre în stabilirea acestora;
- planuri de simplificare a normelor în materie de TVA pentru comerțul electronic și pentru IMM-uri.
Etape următoare
Comisia va solicita Parlamentului European și Consiliului, cu sprijinul Comitetului Economic și Social European, să furnizeze orientări politice clare cu privire la opțiunile prezentate în acest plan de acțiune și să confirme sprijinul acordat reformelor stabilite. În 2016 și 2017, Comisia va prezenta propuneri referitoare la toate aspectele discutate.
Context
Sistemul comun privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) joacă un rol important în cadrul pieței unice europene. Acesta a mobilizat, în 2014, aproximativ o mie de miliarde de euro, adică 7% din PIB-ul UE. Impozitul pe consum, una dintre formele de impozitare cele mai favorabile creșterii și una dintre resursele proprii ale UE se bazează, de asemenea, pe TVA.
Planul de acțiune prezentat face parte din agenda Comisiei pentru o mai bună legiferare.
Pagini Utile
- Comunicat de presă integral (în limba română)
- Înregistrarea conferinței de presă susținute de comisarul european Pierre MOSCOVICI, responsabil pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi
- Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri
- Informații referitoare la planul de acțiune privind TVA
- Notă de presă referitoare la planul de acțiune privind TVA
- Comunicare referitoare la planul de acțiune privind TVA
- Agenda Comisiei pentru o mai bună legiferare