Maramureșul, gazdă primitoare pentru Rețeaua EUROPE DIRECT România

10626442_10207260676889308_1827768791879868129_oRețeaua de Centre de informare EUROPE DIRECT din România s-a reunit în perioada 9-14 februarie 2016, la Complexul Turist Șuior (județul Maramureș), pentru întâlnirea de coordonare organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Centrul Europe Direct Maramureș și structura sa gazdă Fundația CDIMM Maramureș au avut onoarea și plăcerea de a se ocupa de buna desfășurare a acțiunii, în calitate de organizatori la nivel local.

La eveniment au luat parte reprezentanți ai celor 31 de Centre Europe Direct din România și Ioana Marchiș (Reprezentanța CE), coordonatorul Rețelei Europe Direct România. Programul întâlnirii a inclus discuții și clarificări privind activitățile centrelor, desfășurarea unui concurs de comunicare pentru Centrele EUROPE DIRECT, precum și un training axat pe priorități ale UE în 2016.

Concursul de comunicare a fost structurat pe 12 categorii și a avut ca scop realizarea unui schimb de bune practici între Centrele Europe Direct și recunoașterea celor mai valoroase idei, produse și activități. Centrul Europe Direct Maramureș a obținut împreună cu Centrul Europe Direct Bistrița, locul I la Categoria ”Cel mai bun eveniment în parteneriat”. Colaborarea dintre Centrul Europe Direct Bistrița și Centrul Europe Direct Maramureș a debutat în 2008, iar pe parcursul celor 8 ani de parteneriat neîntrerupt, mai multe generații de tineri bistrițeni și maramureșeni au participat la diverse activități instructive: antreprenoriat, voluntariat, exersarea unei cetățenii participative, dezvoltarea de competențe etc.

În cadrul trainingului de la Șuior, jurnalistul Ovidiu Nahoi a abordat în mod practic și interactiv, câteva dintre Prioritățile UE pentru 2016: Energie și schimbări climatice; Criza refugiaților; Sistemul cotelor obligatorii și obligațiile statelor membre.

Deși programul celor 4 zile de întâlnire a fost foarte dens, am reușit să vizităm în Baia Mare, două dintre proiectele de succes finanțate cu bani europeni. Reprezentanții Centrelor Europe Direct România au apreciat cele două obiective dotate, respectiv reabilitate pe bani europeni: Planetariul Baia Mare și Piața Cetății cu Turnul ”Ștefan” Baia Mare. Oaspeții au fost impresionați de aceste exemple de reușită privind folosirea fondurilor europene, de calitatea lucrărilor și dotărilor, precum și de profesionalismul experților care ne-au prezentat rezultatele celor două proiecte de impact pentru promovarea valorilor locale.

Mulțumim pentru sprijin Consiliului Județean Maramureș și Planetariului Baia Mare, precum și Primăriei Baia Mare!

De asemenea, mulțumim Complexului Turist Șuior, unde oaspeții s-au simțit foarte bine și au promis că vor reveni.

 

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol