Siguranța alimentară – protecția oamenilor și a animalelor

În 2013, rețeaua UE de alertă timpurie privind siguranța alimentară și-a consolidat rolul principal, acela de a ține alimentele dăunătoare sănătății departe de rafturi; rețeaua își propune să conducă lupta împotriva fraudei.

Rețeaua RASFF, din care fac parte cele 28 de state membre ale UE și diverse alte țări din afara UE, le permite membrilor săi să schimbe informații privind riscurile potențiale pentru sănătate pe care le prezintă alimentele și furajele și să se coordoneze pentru formularea unui răspuns rapid.

Conform raportului său anual, sistemul RASFF al UE a semnalat, anul trecut, 3 205 de produse alimentare care prezentau riscuri pentru sănătate. Printre aceste notificări se numără căpșunile infectate cu virusul hepatitei A și carnea infestată cu E.coli, o bacterie extrem de periculoasă.

Identificarea la timp a riscurilor permite retragerea produselor de pe piață sau recuperarea acestora de la consumatori. Unele produse nici nu ajung pe rafturi: de exemplu, produsele din afara UE care sunt respinse la frontierele sale externe din cauză că sunt periculoase.

35 de ani de protecție

Marea majoritate a cazurilor notificate vizează produsele alimentare destinate consumului uman (85% din cazuri în 2013), urmate de furaje (8%) și de materialele și utilajele folosite pentru ambalarea produselor alimentare etc. care intră în contact cu produsele alimentare (7%).

S-a lansat un nou site pentru consumatori: http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/index_en.htm, utilizat în trecut în principal de organele de reglementare și de autorități, care oferă acces la o bază de date unde pot fi consultate cele mai recente notificări privind sănătatea publică primite prin RASFF.

Conform raportului din 2013, s-a înregistrat o scădere cu 9% a numărului de notificări față de 2012, precum și o scădere a numărului de respingeri la frontieră și a mesajelor pur informative. Aceste cifre arată că organismele de reglementare lucrează mai eficient, concentrându-se pe cazurile grave care necesită o acțiune rapidă.

Combaterea fraudei alimentare

Scandalul cărnii de cal care a zguduit Europa la începutul anului 2013 a evidențiat importanța rețelei – informațiile obținute privind produsele din carne care conțineau carne de cal au fost esențiale pentru accelerarea anchetelor și identificarea autorilor fraudei.

Acest scandal a arătat însă cât de dificil este să se identifice autorii fraudei având în vedere complexitatea lanțurilor de aprovizionare existente la nivel mondial. Actualul sistem de avertizare timpurie primește deja informații esențiale privind trasabilitatea produselor, pe baza notificărilor privind cazurile raportate.

Următoarele etape

Se lucrează la un nou instrument on-line privind fraudele alimentare la nivelul UE, care să contribuie la coordonarea acțiunilor de prevenire a fraudelor transfrontaliere și la schimbul de date: http://ec.europa.eu/food/food/horsemeat/docs/01_30horsemeat_en.pdf Acest instrument, care va completa activitatea rețelei europene de depistare a fraudei în domeniul alimentar, se bazează pe succesul înregistrat de schimbul de informații din cadrul RASFF.

Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje: http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol