Drepturile noastre de consumatori europeni
Românii sunt din ce în ce mai interesați și mai conștienți de drepturile lor în calitate de consumatori. Ultimul sondaj Eurobarometru[1] privind drepturile consumatorilor din România, publicat astăzi de Comisia Europeană, indică faptul că 72% dintre românii din principalele orașe ale țării au îndrăgit mesajul campaniei de informare a UE privind protecția consumatorilor desfășurată în România: „E dreptul tău! Acționează!”. Raportul privind consumatorii_Romania
Cu toate acestea, situația consumatorilor români nu este uniformhă. În anumite sectoare, România a înregistrat rezultate bune, cum ar fi, de exemplu, siguranța bunurilor, în care atât autoritățile naționale, cât și comercianții cu amănuntul efectuează mai multe controale decât în multe alte state membre. Cu toate acestea, statisticile arată că majoritatea consumatorilor români nu se simt protejați corespunzător de măsurile de protecție existente. Numărul alarmant al acestora necesită luarea unor măsuri imediate.
În perioada 5-6 iunie, comisarul european pentru protecția consumatorilor, Neven Mimica, vizitează România în cadrul unei serii de misiuni dedicate consumatorilor în statele membre în care există un potențial ridicat de consolidare a culturii consumatorilor. România este cea de a doua țară vizitată de comisar, după Grecia, unde acesta s-a deplasat la începutul anului. Mesajul principal al acestor misiuni este următorul: pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele legislației privind drepturile consumatorilor, cetățenii trebuie să își cunoască drepturile și să le exercite în viața lor de zi cu zi.
Context
Conform unui sondaj realizat la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie 2013, 51% din publicul român își amintește că a întâlnit mesaje referitoare la drepturile consumatorilor și un sfert dintre aceștia își aduc aminte de anumite reclame/articole din ziare care îi îndemnau să își apere drepturile de consumatori. În plus, 82% din persoanele care au văzut aceste informații privind drepturile consumatorilor au spus că le-au găsit utile, în general ușor de înțeles și ușor de reținut.
De la lansarea campaniei în iunie 2012, cetățenii români au fost informați despre drepturile lor în calitate de consumatori atât în țară, cât și în alte state membre ale UE. În cele 12 luni de campanie, televizorul a constituit principala sursă de informare (84%), dar, în ultima parte a campaniei, s-a înregistrat o creștere a importanței mediului online (Internet 26%, rețele sociale 10%).
Pe lângă publicitatea TV, în presă și online, în cadrul campaniei de comunicare, românii au avut posibilitatea de a consulta pagina de internet www.consumatoreuropean.ro, de a accesa o platforma de comunicare socială și de a participa la o serie de mese rotunde cu reprezentanții mediului de afaceri, precum și la acțiuni de informare desfășurate în aeroporturi, centre comerciale, supermarketuri și universități.
Rezumatul sondajului și raportul integral
Mai multe detalii despre campanie și drepturile consumatorilor:
Informații suplimentare despre Directiva privind drepturile consumatorilor