Programul ”Din nou la şcoală”
Programul “Din nou la şcoală” le propune funcţionarilor instituţiilor europene să petreacă o zi cu elevii unei şcoli din UE, de preferat şcoala pe care au absolvit-o.
Această iniţiativă a fost lansată în 2007 de guvernul Germaniei pentru a marca preluarea de către această ţară a preşedinţiei UE. Proiectul s-a bucurat de sprijinul Comisiei Europene şi a fost continuat de fiecare dintre preşedinţiile succesive ale Consiliului.
Anul acesta, este rândul Ungariei şi al Poloniei. Dat fiind succesul iniţiativei, şi în alte ţări europene şcolile sunt pregătite să-i primească în vizită pe foştii elevi, actuali funcţionari europeni. Astfel de vizite pot fi organizate şi de şcoli printre ai căror absolvenţi nu se numără actuali funcţionari europeni.
Funcţionari de toate gradele devin astfel, pentru o zi, ambasadorii UE. În primăvara anului 2010, Kristalina Georgieva, comisar european pentru ajutor umanitar, a vizitat un liceu din Elena (Bulgaria), unde s-a întâlnit cu elevi cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani. Aceştia i-au pus multe întrebări, în special referitoare la viziunea sa asupra Europei. Comisarul i-a ascultat şi i-a întrebat, la rândul său, ce înseamnă pentru ei a fi european.
Iniţiativa “Din nou la şcoală” conferă mai multă vizibilitate Europei şi aduce instituţiile UE mai aproape de tânăra generaţie. Datorită acestui proiect, elevii se pot informa despre UE în mod diferit, beneficiind de experienţa celor care participă în mod direct la construcţia europeană. Astfel, ei pot înţelege mai bine modul în care funcţionează Uniunea Europeană, pot afla mai multe despre politicile europene şi despre programe de mobilitate, ca Leonardo Da Vinci şi Erasmus.
Pentru mai multe informații, contactaţi Reprezentanţa Comisiei din România: