Proceduri și Avize motivate adresate României de către Comisia Europeană
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană (CE) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. Principalele decizii adoptate de Comisie în martie, grupate pe domenii de politică, includ 19 scrisori de punere în întârziere, 22 avize motivate și 4 trimiteri în fața Curții de Justiție a UE. Totodată, Comisia închide 161 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.
Vă prezentăm deciziile CE adresate României:
- Procedura împotriva României privind normele antitrust, închisă de Comisia Europeană
Procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 18 state membre, printre care și România, a fost închisă de Comisia Europeană joi, 8 martie, deoarece acestea au transpus în legislația națională Directiva privind acțiunile în despăgubire pentru încălcarea normelor antitrust (Directiva 2014/104/UE). Comisia a solicitat joi, 8 martie, României, Finlandei și Luxemburgului să își adapteze legislația națională pentru a lua în considerare modificările din Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului (Directiva 2014/52/UE. Scopul directivei menționate este de a asigura efectuarea unei evaluări adecvate a impactului pentru proiecte, înainte de aprobarea acestora. Detalii găsiți pe website-ul Reprezentanței CE în România.
- Aviz motivat pentru netranspunerea normelor privind impactul asupra mediului
Comisia a solicitat joi, 8 martie, României, Finlandei și Luxemburgului să își adapteze legislația națională pentru a lua în considerare modificările din Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului (Directiva 2014/52/UE). Scopul directivei menționate este de a asigura efectuarea unei evaluări adecvate a impactului pentru proiecte, înainte de aprobarea acestora. Detalii găsiți pe website-ul Reprezentanței CE în România.
- Aviz motivat pentru netranspunerea normelor privind emisiile de gaze cu efect de seră
România și alte 9 state membre (Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Finlanda, Grecia, Letonia, Marea Britanie și Spania) au primit joi, 8 martie, un aviz motivat din partea Comisiei Europene referitor la netranspunerea în legislația lor națională a directivei privind calitatea benzinei și a motorinei [Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului]. Aceasta prevede normele pentru calcularea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanți și de alte forme de energie provenind din surse nebiologice. Detalii găsiți pe website-ul Reprezentanței CE în România.
Pentru mai multe informații privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.