Spune-ți părerea despre bugetul UE post – 2020

În data de 10 ianuarie, Comisia Europeană a lansat o serie de consultări publice privind prioritățile UE ce ar trebui să fie reflectate în următorul cadru financiar multianual. Colegiul comisarilor a susținut și o dezbatere pentru a trasa orientări în această direcție, urmând ca în mai puțin de cinci luni de zile Comisia să facă o propunere în legătură cu bugetul pe termen lung al UE.

Comisarul pentru buget și resurse umane Günther H. Oettinger a declarat: “Voi face o propunere doar după ce voi purta discuții cu toate părțile interesate. Sunt foarte receptiv la sugestiile tuturor. Consultările publice lansate acum completează negocierile pe care le-am inițiat deja, în 2017, cu diferitele capitale europene. Obiectivul nostru este de a aduna opiniile cât mai multor oameni și de a oferi o bază solidă pregătirii următoarei generații de programe UE, pentru a ne asigura astfel că fiecare euro din bugetul UE generează maximum de valoare adăugată pentru cetățeni.

Până în data de 8 martie, cetățenii își pot exprima online opiniile asupra modului în care este cheltuit bugetul și, totodată, sunt invitați să ofere feedback cu privire simplificarea finanțării și mai buna funcționare a actualelor politici și programe ale UE – cum ar fi cele de coeziune și tineret, sprijinirea inovării și a mediului de afaceri și investiții în infrastructuri strategice digitale, de transport și energie.

Orientărilor discutate, rezultatele consultărilor, cât și opiniile și ideile deja exprimate de statele membre, autoritățile locale și părțile interesate din sectorul privat, vor fi incluse în procesul de reflecție în curs asupra viitorului cadru financiar. Comisia va prezenta propunerea legislativă pe această temă în luna mai 2018.

Context

Dezbaterea de orientare și lansarea consultărilor publice continuă procesul început o dată cu publicarea Cărții albe privind viitorul Europei (1 martie 2017) și a documentului de reflecție privind viitorul finanțelor UE (28 iunie 2017), inițiative prin care toți cetățenii europeni sunt încurajați să ia parte la dezbaterea legată de viitorul comun în Uniunea Europeană.

Setul de consultări publice privind fondurile UE pentru:

– Infrastructuri strategice

– Migrație

– Investiții, cercetare și inovare, IMM-uri și piața unică

– Securitate

– Sprijinirea valorilor europene și a mobilității

– Coeziune

Informații preluate de pe Website-ul Reprezentanței CE în România

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol