Expoziție de fotografie marca Europe Direct, la Muzeul Satului din București

In perioada 16 – 21 octombrie 2016, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București a fost gazdă primitoare pentru Expoziția ”Fotografia, de la pasiune la carieră” organizată de Centrele Europe Direct Argeș, Bistrița, Comănești și Maramureș. În minunatul cadru creat în Casa tradițională maramureșeană ”Glod”, au fost expuse fotografii și opinii despre tabără ale celor 24 de tineri care au participat la tabăra de fotografie organizată la finalul lunii august, în zona Sibiu, de cele 4 Centre Europe Direct, sub îndrumarea fotografului Cătălin Munteanu (Ploiești).

Vernisajul Expoziției ”Fotografia, de la pasiune la carieră” a avut loc duminică, 16 octombrie 2016, în prezența invitaților din partea Reprezentanței Comisiei Europene în România și ai celor 31 de Centre Europe Direct din România (aflați în București pentru întâlnirea anuală a Centrelor Europe Direct din România), precum și în prezența unor vizitatori ai muzeului.

Cu prilejul vernisajului, reprezentanții Centrelor Europe Direct Bistrița, Maramureș, Argeș și Comănești au vorbit despre rezultatele taberei și preocuparea permanentă de a-i implica pe tineri în activități creative și inovatoare, care să contribuie la dezvoltarea lor personală și profesională, precum și despre parteneriatul de Rețea Europe Direct.

Curatorul expoziției, dna Ala Movileanu, ne-a introdus în atmosfera tradițională și autentică a Muzeului Satului din București și a exprimat disponibilitatea muzeului pentru colaborări viitoare.

Momente și experiențe din cadrul taberei au fost evocate și împărtășite de lectorul Cătălin Munteanu și de câțiva dintre tinerii participanți.

La final, dna Ioana Marchiș, coordonatoarea Rețelei Europe Direct România – Reprezentanța CE, a adresat cuvinte de apreciere față de rezultatele taberei și față de beneficiile colaborărilor la nivel de Centre Europe Direct.

Context

Desfășurată în perioada 30 august – 2 septembrie 2016, Tabăra ”Fotografia, de la pasiune la carieră” și-a propus dezvoltarea abilităților tinerilor în domeniul fotografiei, stimularea creativității, simţului artistic și diversificarea opțiunilor lor de carieră.

După succesul primelor ediții ale Taberei foto ”EU descopăr Oameni și Locuri” organizate în 2014 și 2015, de Centrele Europe Direct Bistrița și Maramureș, acestora li s-au alăturat, în cursul anului 2016, Centrul Europe Direct Argeș și Centrul Europe Direct Comănești (județul Bacău) – tabăra devenind una inter-regională.

24 de elevi din patru județe au beneficiat de sesiuni teoretice și practice în domeniul fotografiei, surprinzând prin ochiul magic al aparatelor, aspecte legate de stilul de viață local și valori etnografice, istorice și turistice specifice zonei Sibiu, sub îndrumarea talentatului și experimentatului trainer și fotograf Cătălin Munteanu (Ploiești).

Participanţii maramureșeni la tabăra foto 2016 sunt tineri pasionați de fotografie și care s-au implicat activ în activități derulate în acest an, de Centrul Europe Direct Maramureș:

  1. Istvan Valentin Șipoș – Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Baia Mare
  2. Corina Ioana Feder – Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Baia Mare
  3. Ciprian Marius Iobagi – Colegiul Tehnic ”George Barițiu” Baia Mare
  4. Dan Ardelean – Colegiul Tehnic ”George Barițiu” Baia Mare
  5. Cristina Hodor – Colegiul Tehnic ”George Barițiu” Baia Mare
  6. Ștefania Ionela Mielu – Colegiul Tehnic ”George Barițiu” Baia Mare

O miniexpoziție cu fotografiile tinerilor maramureșeni a fost organizată pe 5 octombrie 2016, cu prilejul evenimentului integrat ”Ziua Centrelor Europe Direct, în Baia Mare”, organizat de Centrul Europe Direct Maramureș. Fotografii realizate în tabără de cei 6 tineri maramureșeni au putut fi admirate la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, în perioada 4 – 12 octombrie 2016. 

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol