Date și statistici despre schimbările climatice în Europa: care este impactul regional, cine emite cel mai mult, care sunt obiectivele de reducere a emisiilor

Schimbările climatice reprezintă o problemă globală. Care sunt cauzele, consecințele și evoluția acestora? Aflați datele și cifrele din UE.
Cine emite cele mai multe gaze cu efect de seră în UE
Uniunea Europeană este pe locul al treilea în lume în ceea ce privește cantitatea de gaze cu efect de seră pe care le emite, după China și Statele Unite, și este urmată de India, Brazilia și Rusia (2012).
În UE, țările care emit cele mai multe gaze sunt Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și Polonia (cifre pentru 2015). Sectorul energetic este responsabil pentru 78% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE (în 2015), iar industria pentru 8,7%.

Mai multe date în infograficul despre emisiile de gaze cu efect de seră pe țări și pe sectoare în UE.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în UE
În 2008, UE a stabilit obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% față de nivelurile din 1990. Este pe drumul cel bun spre atingerea acestui obiectiv: în 2015, cantitatea de gaze cu efect de seră din UE a cunoscut o scădere de 22% față de nivelurile din 1990.

În 2014, UE a stabilit un nou obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră: cu cel puțin 40% până în 2030 în comparație cu nivelurile din 1990. Agenția Europeană de Mediu raportează că reducerile proiectate, bazate pe situația măsurilor UE în 2017, nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivului. Aceasta estimează că reducerea va fi de aproximativ 30% în 2030.

Consultați infograficul nostru despre progresele înregistrate de UE pentru atingerea obiectivelor pentru 2020 în domeniul schimbărilor climatice.

Informațiile sunt preluate de pe website-ul Parlamentului European

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol