Premiul LUX 2015: să vorbim despre filme

Premiul LUX nu înseamnă doar recunoașterea unora dintre cele mai bune filme europene, ci reprezintă și o oportunitate de a distribui filmele către o audiență largă în cele 28 de state membre. Alăturați-vă conversațiilor din mediul online, bucurați-vă de filme și aflați mai multe despre Premiul LUX și despre oamenii creativi și pasionați ce au realizat filmele finaliste de anul acesta: Mediterranea, Mustang și Lecția.

Filmele finaliste sunt:

  • Mediterranea, de Jonas Carpignano, Italia, SUA, Germania, Franța, Qatar
  • Mustang, de Deniz Gamze Ergüven, Franța, Germania, Turcia, Qatar
  • Urok (Lecția), de Kristina Grozeva și Petar Valchanov, Bulgaria, Grecia.

Cele trei filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale UE și distribuite în peste 50 de orașe și 20 de festivaluri în Europa. Filmul câștigător, ales de deputații europeni, va fi adaptat pentru persoanele cu dificultăți de vedere și auz și susținut prin promovare.

Filmele din cadrul Premiului LUX de cele mai multe ori prezintă subiecte contemporane din societatea noastră. Adevărata tragedie din viața reală, migrația pe Marea Mediteraneană, a inspirat unul dintre filmele finaliste de anul acesta.
„Este la știri acum, este un subiect de actualitate, dar asta nu schimbă cu adevărat realitatea”, declară Jonas Carpignano, regizorul filmului Mediterranea (Franța, Germania). „Pentru mine, ideea a fost mereu de a realiza ceva despre locul în care am trăit și de a crea o conexiune între oamenii care trăiesc povestea și povestea propriu-zisă.”

Miercuri, 11 noiembrie, Mediterranea a fost simultan proiectat în diferite orașe din Europa, conectând audiența în timp real pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul filmului. Toți participanții din diferitele locații au avut ocazia de a contribui la dezbaterea live de pe Twitter cu hastagul #LuxPrize.

Margita Gosheva, actrița din filmul multi-premiat Lecția (Bulgaria, Grecia) regizat de Kristina Grozeva și Petar Valchanov, spune că filmul este o poveste bulgară, dar este și foarte uman și universal: „Este o poveste despre un om care luptă.”

Tânăra actriță de origine turcă, Elit Iscan, din filmul Mustang (Franța, Germania, Turcia), un film despre cinci surori care împărtășesc o pasiune comună pentru liberate și găsesc moduri de a evita constrângerile impuse de societate și de familie, a spus: „Există aceste roluri în țara noastră care ne sunt impuse… norme sociale despre a fi femeie. Cu aceste lucruri noi trăim în fiecare zi, de aceea nu a trebuit să mă pregătesc special pentru acest rol”.

Filmul câștigător al Premiului LUX 2015 va fi anunțat la Strasbourg pe 24 noiembrie.

Detalii:

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol