Premiul Cetățeanului European sărbătorește implicarea oamenilor în Europa

Ceremonia oficială de acordare a Premiului Cetățeanului European a avut loc pe 12 octombrie, la Parlamentul European din Brussels. Evenimentul a reunit oameni și reprezentanți ai unor organizații din întreaga Europă. „Europa traversează vremuri deosebit de grele, iar uneori pare că se destramă sub ochii noștri. Dar iată că cetățenii europeni ne arată că Europa este în viață, dovedind existența valorilor europene în fiecare zi”, a afirmat Sylvie Guillaume, vicepreședinta Parlamentului European.

În 2016, 50 de persoane și asociații din 26 de țări europene au primit Premiului Cetățeanului European, distincțiile fiind acordate pentru modul în care au dovedit cât de importante pentru Europa sunt activitățille lor.

Printre laureați s-au evidențiat și doi cetățeni români, Iordan Bărbulescu și Barbara Knowles. Cel dintâi s-a remarcat prin activitatea desfășurată în mediul academic și diplomatic, în general, și activitatea în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). De asemenea, este și directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul SNSPA, dar și președintele senatului aceleiași instituții. Barbara Knowles este cunoscută pentru influențarea politicilor Uniunii Europene privind agricultura ecologică, pentru identificarea și conservarea habitatelor și a speciilor din peisaje agro-pastorale din Transilvania, precum și pentru implicarea în protecția biodiversității agricole tradiționale românești.

Premiul Cetățeanului European este acordat în fiecare an, începând din 2008, pentru proiecte și inițiative care facilitează cooperarea transfrontalieră și promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce în cadrul UE. Premiul, care are o valoare simbolică, reprezintă recunoașterea activității celor care, prin munca lor continuă, promovează valorile europene.

Nominalizările se fac de către deputați în Parlamentul European, urmând ca acestea să fie analizate de către un juriu național format din deputați din tara respectivă. În urma acestei analize, juriile naționale înaintează propunerile către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista tuturor laureaților din anul respectiv.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol