Lucrătorii independenţi vor beneficia de indemnizaţii de maternitate şi drepturi de pensie, în temeiul unei noi legislaţii a UE

“Noua legislaţie europeană asigură egalitatea deplină, în practică, între bărbaţi şi femei în viaţa profesională, promovând spiritul antreprenorial în rândul femeilor şi permiţându-le femeilor care desfăşoară o activitate independentă să se bucure de o mai bună protecţie socială”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Directiva privind lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă şi soţiile/soţii care îi ajută (Directiva 2010/41/UE) abrogă şi înlocuieşte o lege anterioară (Directiva 86/613/CEE) şi îmbunătăţeşte drepturile în materie de protecţie socială a milioane de femei aflate în câmpul muncii, pentru că include, pentru prima dată, dreptul la concediu de maternitate, consolidând astfel spiritul antreprenorial în rândul acestora. În prezent, numai unul din trei antreprenori este femeie.

Conform noii legislaţii, femeile care desfăşoară o activitate independentă, precum şi a soţiile sau a partenerele de viaţă care ajută lucrătorii independenţi au dreptul la o indemnizaţie de maternitate şi la un concediu de cel puţin 14 săptămâni, în cazul în care doresc să beneficieze de acestea.

În plus, dispoziţia privind protecţia socială în favoarea soţiilor/soţilor sau a partenerilor de viaţă care ajută lucrătorii ce desfăşoară o activitate independentă (recunoscuţi ca atare în dreptul intern) reprezintă o îmbunătăţire considerabilă faţă de directiva din 1986. Aceştia vor avea dreptul la asigurări sociale (precum pensiile), la fel ca şi lucrătorii înregistraţi efectiv ca desfăşurând o activitate independentă, în cazul în care statele membre oferă o astfel de protecţie acestor lucrători. Acest lucru va contribui la oferirea unui sistem mai bun de protecţie socială şi la prevenirea riscului de sărăcie în cazul femeilor.

Statele membre UE au la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva în dreptul lor intern. Doar în cazul unor dificultăţi speciale, această perioadă poate fi extinsă pentru alţi doi ani pentru a pune în aplicare dispoziţiile referitoare la soţiile/soţii sau partenerii care ajută lucrătorii ce desfăşoară o activitate independentă.

Mai multe informaţii:
http://ec.europa.eu/romania/news/040810_indemnizatie_lucratori_independenti_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol