Ghid referitor la garantarea vieții private în mass-media,

📣Membrii comunității mass-media au o datoria de a disemina informații și de a informa publicul larg cu privire la toate problemele de interes general, despre care suntem toți îndreptățiți să știm. ℹ️📰🎙📸📺📱

Totuși, dreptul la libertatea de expresie a jurnaliștilor nu este absolut, deoarece aceștia trebuie să respecte dreptul la viața personală/privată, adică toată lumea, persoane publice sau private, au dreptul la viață personală, lipsită de atenție nedorită. Relațiile, starea de sănătate, adresa de domiciliu, activitățile sexuale se circumscriu vieții private.

➡️Ca o regulă generală, informațiile cu caracter personal nu trebuie făcute public fără acordul persoanelor în cauză. În pofida acestui fapt, dacă poate fi identificat un interes public superior, informații cu caracter personal ce vizează un individ pot fi făcute publice fără consimțământ. Aceasta înseamnă că jurnaliștii pot publica informații cu caracter personal când acest demers se încadrează și este justificat de un interes general, în speță atunci când un reportaj poate contribui la o dezbatere în interes public.

➡️Domeniile de interes public includ: abuzul în serviciu, frauda cu fonduri publice, protejarea sănătății publice, siguranța și mediul înconjurător, protejarea securității naționale, crime și alte teme politice și socio-economice similare.

📖🇪🇺Consiliul Europei a publicat un ghid referitor la garantarea vieții private în mass-media, care încearcă să acopere toate aceste teme, pornind de la cazuri pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului. Ghidul se dorește a fi un instrument de sfaturi practice destinat profesioniștilor din mass-media în soluționarea posibilelor dilemelor etice cu care se confruntă în activitatea lor.

Ghidul cuprinde o colecție de standarde ale Consiliului Europei și ale Curții Europene a Drepturilor Omului legate de protejarea vieții private a persoanelor publice și persoanelor private în media. Publicația include și principii de protecție a datelor pornind de la diferite instrumente de reglementare și bune practici.

Ghidul poate fi accesat în mod gratuit în limbile engleză și franceză👉: http://bit.ly/GhidJurna

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol