Eveniment de informare ”Ziua Mondială a Sănătății 2019”

Vineri, 05 Aprilie 2019, în mod anticipat, am marcat un eveniment de informare cu tinerii referitor la Ziua Mondială a Sănătății (7 aprilie în fiecare an).
Tema acestui an a campaniei globale se referă la garantarea faptului că toate persoanele și toate comunitățile au acces la servicii de sănătate de calitate, acolo și atunci când au nevoie, fără a fi confruntați cu dificultăți financiare în accesare.

Am avut ocazia să vizităm, cu sprijinul și bunăvoința conducerii instituției, Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. A fost alături de noi un grup de 15 tineri de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, împreună cu doamna profesor Cornelia Hotea, care au putut observa, în mod direct, rezultatele unor proiecte cu finanțare externă (Uniunea Europeană și Banca Mondială) implementate de către Consiliul Județean Maramureș și Spitalul Județean de Urgență.
Este vorba în primul rând despre proiectul «Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare», finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, desfășurat în perioada 08.10.2010 – 07.12.2015, cu o valoare totală de 83.135.079,35 lei, din care valoarea totală eligibilă a fost de 56.755.818,71 lei (fondurile structurale și cofinanțarea de la Guvernul României). Prin acest proiect s-a realizat reabilitarea acestei unități medicale de referință pentru Maramureș și județele limitrofe, lucrările de construcții efectuate având scop reabilitarea structurii de rezistenţă, alinierea construcţiei la normativele de siguranţă la foc, implementarea măsurilor necesare de respectare a normelor pentru persoanele cu dizabilităţi, reabilitarea termică a clădirii.
Am avut de asemenea oportunitatea de a vizita și Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte, o investiție recent inaugurată. Clădirea care găzduiește buncărul a fost construită din fondurile proprii ale spitalului, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, iar echipamentul a fost achiziționat de către Ministerul Sănătății, în cadrul unui proiect cu Banca Mondială. Valoarea investiției se ridică la suma de 5 milioane de euro. Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte reprezintă o investiție foarte importantă pentru viața pacientului oncologic, atât din Maramureș, cât și din județele limitrofe. Este primul din cele 8 centre de radioterapie, care se vor realiza la nivel național, până în ianuarie 2020, împrumutul Băncii Mondiale pentru aceste centre fiind de 17,5 milioane de euro.
Mulțumim conducerii Spitalului Județean de Urgență și tuturor angajaților care azi ne-au facilitat accesul în instituție, ne-au ghidat în vizita noastră și ne-au furnizat toate informațiile punctuale legate de înfăptuirea actului medical de calitate în Baia Mare.
Am continuat cu o vizită la Fundația Centrul pentru Dezvoltare Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș (CDIMM Maramureș), care în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș asigură structura gazdă pentru Centrul Europe Direct Maramureș. Tineri au primit informații despre istoricul și funcționarea Centrului Europe Direct și al structurii gazdă, precum și câteva date legate de mecanismele și programele Uniunii Europene în domeniul sănătății (card european de asigurări sociale de sănătate, asistență medicală de urgență și planificată oriunde pe teritoriul UE, rețelei europene de referință pentru asigurarea îngrijirii prin colaborare, numărul unic de urgență 112).
Obiectivul acestei vizite a fost creșterea gradului de cunoaștere în rândul tinerilor cu privire la beneficiile apartenenței la UE și a finanțărilor concrete care au fost realizate în județul Maramureș. Menționăm că participanții la această vizită de studiu sunt elevi în cadrul unei instituții de învățământ care este candidată la titulatură de Școală Ambasador a Parlamentului European.

Noi le mulțumim încă o dată reprezentanților Spitalul Judetean de Urgenta “Dr Constantin Opris” Baia -Mare și tinerilor ambasadori juniori ai Col.Nat.DragosVodă – Candidat la titlul de Școală-Ambasador pentru facilitarea și implicarea în vizita de studiu care împreună am realizat-o în Baia Mare!
Mult succes in toate activitățile viitoare!
#EUandME #StrongerTogether

#WorldHealthDay #HealthForAll #EUandME #EuropeanHealthCare #Healthcare #Noworries #Delivering #Protecting #Europe #HealthyLife #EuropeanCommission #EuropeanUnion
#dedataastavotez #alegeriUE2019 #EP2019 #AlegeriEuroparlamentare #Europarlamentare2019 #CNDV #EuropeanParliament #InfoPoint #EPAS

Colegiul National Dragos Voda Sighetu-Marmatiei
Col.Nat.DragosVodă – Candidat la titlul de Școală-Ambasador
Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania
Spitalul Judetean de Urgenta “Dr Constantin Opris” Baia -Mare

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol