Declarația președintelui Barroso după întâlnirea avută cu prim-ministrul României, Victor Ponta, și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă

”Bună dimineața, doamnelor și domnilor,

Ne face o deosebită plăcere să le urăm bun venit astăzi la Comisia Europeană prim-miniștrilor României și Republicii Moldova, d-nii Victor Ponta și Iurie Leancă.

Motivul întâlnirii noastre este extinderea cooperării și interconectării, atât politice, cât și în termeni de infrastructură, dintre statele membre ale Uniunii Europene și vecinii și partenerii noștri apropiați din est.

Vreau să menționez, așa cum am făcut-o și în întâlnirea noastră, că ea reprezintă în opinia mea o importantă premieră. Este pentru prima oară – din câte îmi aduc eu aminte – când organizăm o întâlnire la care participă Comisia, guvernul unuia dintre statele membre și guvernul unui stat partener și prieten apropiat, stat care ne așteptăm să fie asociat din punct de vedere politic și integrat din punct de vedere economic Uniunii Europene.

Este o premieră și aș vrea cu această ocazie să adresez mulțumiri în mod special României și dvs. personal, d-le prim-ministru Ponta. Consider că importantul dvs. sprijin, nu doar pentru calea europeană pe care se înscrie Moldova, ci și pentru Parteneriatul Estic, este de apreciat. El dovedește că România nu doar beneficiază de pe urma integrării europene, ci aduce și o contribuție deosebit de importantă proiectelor și valorilor noastre europene comune. Vă mulțumesc pentru acest lucru.

Vă mulțumesc și dvs., d-le prim-ministru Leancă, pentru puternicul dvs. angajament în favoarea Europei. Și, în opinia mea, calitatea discuțiilor noastre de astăzi este încă o confirmare a identității noastre de păreri pe tema valorilor și a căii europene alese de țara dvs.

Obiectivele politicilor noastre nu se opresc la granițele noastre. Acesta este și cazul interconectărilor strategice din domeniul energiei, tema principală a întâlnirii noastre, la care a participat și comisarul Oettinger.

Securitatea energetică și diversificarea surselor de energie sunt de importanță maximă, pentru Uniunea Europeană și pentru vecinii noștri. Fiecare cetățean european ar trebui să aibă acces sigur și necostisitor la sursele de energie. Nici o națiune europeană nu ar trebui să fie izolată din punct de vedere energetic de rețelele europene. Iar Republica Moldova, ca membru al comunității energetice, ar trebui să fie liberă să aleagă a avea aceleași drepturi de acces la piața internă din domeniul energiei, dacă dorește acest lucru.

Acesta e un principiu general care trebuie subliniat înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, de peste 2 săptămâni. Noi sprijinim și conlucrăm în mod profund cu vecinii și prietenii noștri și considerăm că alegerile lor, libere și democratice, trebuie să fie respectate.

stăzi, am realizat progrese semnificative în identificarea unei liste de proiecte comune prioritare în domeniul interconectării energetice, precum și a modalităților în care am putea să le transformăm în realitate la fața locului.De asemenea, am luat și o serie de decizii concrete. Și am identificat două principale priorități pe termen scurt:

În primul rând, proiectele din domeniul gazului natural care vor permite transportul acestuia din România și până la Chișinău.

Interconectarea din domeniu de la Iaşi-Ungheni este deja în lucru. Acest proiect reprezintă prima interconectare directă a Republicii Moldova la piața gazului din UE, precum și prima etapă dintr-un proiect mai larg de a conecta Chișinăul la această piață. Acest proiect este benefic atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri.

Această dezvoltare a infrastructurii trebuie să meargă mână în mână cu introducerea reformelor de piață și a măsurilor de reglementare necesare în Moldova. Ea va permite companiilor să cumpere gaz  din diferite surse și să îl transporte pe diferite rute. Punerea ei în practică cu succes va fi considerată ca element de referință pentru viitoarele proiecte de infrastructură.

În al doilea rând, am identificat cel mai important proiect în domeniul energiei electrice, stația de comutare din cadrul rețelei Vulcănești-Isaccea, ce va permite creșterea importurilor de energie electrică din România până la un volum de aproape jumătate din consumul anual de electricitate al Republicii Moldova.

Ambele proiecte pot îmbunătăți în mod semnificativ gradul de securitate energetică al Republicii Moldova, prin stabilizarea surselor de energie și reducerea riscului asociat creșterii prețurilor.

Mi-am luat angajamentul, în numele Comisiei, de a continua să furnizăm sprijin, atât politic, cât și financiar. UE a alocat deja 7 milioane de euro proiectului de interconectare în domeniul gazului natural de la Iaşi-Ungheni, în prezent în construcție, și finanțăm, de asemenea, studiul de fezabilitate a conectării Republicii Moldova și Ucrainei la sistemul de energie electrică ENTSO-E.

Vom continua să furnizăm sprijin tuturor părților interesate în realizarea de progrese în cadrul acestor proiecte. Am discutat și posibilitatea ca Facilitatea de Investiții din cadrul politicii UE de vecinătate să furnizeze un sprijin semnificativ prin intermediul consolidării împrumuturilor de la instituțiile financiare internaționale, nu doar a celor furnizate de Banca Europeană de Investiții, ci și a celor acordate de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și de Banca Mondială.

Dintr-o perspectivă mai largă, am recomandat atât României, cât și Republicii Moldova, să se angajeze activ în activitatea desfășurată de Uniunea Europeană în vederea diversificării surselor de gaz natural din Europa de sud-est, prin dezvoltarea unui coridor de transport din sud spre nord în această regiune, din Grecia și până în Ucraina.

Toate acestea dovedesc importanța cooperării noastre. Iar Comisia și-a luat un angajament serios în ce privește garantarea conectării la sistemul energetic european a tuturor țărilor din vecinătatea Uniunii care sunt interesate. Cooperarea strânsă demonstrată de România și Republica Moldova în domeniu este un pas înainte deosebit de pozitiv. Doresc pe această cale să le mulțumesc încă o dată celor doi prim-miniștri, pentru viziunea și guvernanța dovedite. Noi, Comisia, vom continua să ne sprijinim prietenii.

Continuând în această notă, sunt extrem de încântat să anunț că, după eforturile considerabile depuse de autoritățile moldovene în ultimii trei ani, raportul Comisiei Europene în ce privește liberalizarea sistemului de vize, făcut public în această dimineață, concluzionează că Republica Moldova îndeplinește toate criteriile de referință prevăzute. După terminarea summitului Parteneriatului Estic, Comisia va prezenta o propunere legislativă de renunțare la cerința de obținere a unei vize pentru cetățenii moldoveni ce dețin un pașaport biometric. Aceasta este o veste bună și un pas concret către o asociere politică și integrare economică cu Uniunea Europeană tot mai strânse, deoarece vorbim despre contactele directe dintre oameni. Transformăm această cale europeană în realitate.

Vă mulțumesc pentru atenție.”

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/15112013_declaratia_presedintelui_barroso_dupa_intalnirea_cu_victor_ponta_si_iurie_leanca_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol