Declarația Comisiei Europene în urma deciziei Consiliului de a transfera 120.000 de refugiați

Declarația Comisiei Europene în urma deciziei Consiliului de a transfera 120.000 de refugiațiMarți, 22 septembrie, miniștrii de interne ai statelor membre au adoptat decizia de a transfera 120.000 de refugiați din Grecia, Italia și alte state membre direct afectate de criza migranților, la mai puțin de trei săptămâni după ce Comisia a înaintat o propunere în acest sens. Comisia salută eforturile întreprinse de către toate statele membre pentru a ajunge la acest rezultat, și salută în special activitatea neîncetată a Președinției luxemburgheze a Consiliului.

În urma acestei decizii, Uniunea Europeană este în măsură să transfere un total de 160.000 de persoane care au nevoie, în mod indubitabil, de protecție internațională în următorii 2 ani. Comisia Europeană, împreună cu agențiile Uniunii Europene, va implementa în teren acest mecanism, alături de statele membre.

Comisia Europeana a lucrat în mod constant la formularea unui răspuns european coordonat la criza refugiaților și migranților. Transferul face parte dintr-o abordare mai largă, menită să facă față crizei continue a refugiaților. Comisia se așteaptă ca, la următorul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne din 8 octombrie, miniștrii să avanseze  în privința celorlalte propuneri, inclusiv lista țărilor de origine sigure și reforma sistemului Dublin, prin intermediul căruia este stabilit statul membru responsabil cu evaluarea solicitărilor de azil.

Comisia va continua să lucreze în strânsă cooperare cu Parlamentul European, Consiliul și cele 28 de state membre, precum și cu state vecine cheie precum Serbia și Turcia.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol