Aplicații de depistare a contacților și de avertizare

📱Aplicații de depistare a contacților și de avertizare menite să protejeze viețile omenești și mijloacele de subzistență în contextul pandemiei de COVID-19
Virusul nu se oprește la graniță. Aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare pot contribui la întreruperea lanțului de infectare. Acestea pot salva vieți, fiind complementare trasabilității manuale. Majoritatea statelor membre au lansat o aplicație națională de depistare a contacților și de avertizare care poate fi utilizată în mod voluntar.
Prin urmare, statele membre și Comisia Europeană au creat noi servicii pentru ca aplicațiile naționale să poată fi interconectate. Astfel, utilizatorii vor putea fi avertizați, dacă au fost în contact cu o persoană care a semnalat că a fost testată pozitiv pentru COVID-19. Aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare se bazează pe tehnologia de proximitate Bluetooth. Aceste aplicații sunt utilizate doar în mod voluntar, respectă viața privată a utilizatorilor și nu permit localizarea utilizatorilor.
În prezent, acest serviciu funcționează în baza unui sistem „descentralizat”, în care calculele se efectuează în aplicația utilizatorului. Sistemul a fost adoptat de majoritatea statelor membre. Se analizează soluții pentru a include sistemele „centralizate” (în care calculele au loc pe un server securizat gestionat de autoritățile sanitare naționale). Acest sistem „descentralizat”, în combinație cu serviciile de tip „pasarelă de interoperabilitate” (gateway), permite utilizarea acestor aplicații la nivel transfrontalier.
Datele cu caracter personal ale cetățenilor sunt pe deplin protejate. Informațiile vor fi stocate numai pentru cel mult 14 zile, sunt pseudonimizate, criptate și limitate la strictul necesar.
România are în vedere dezvoltarea unei aplicații de depistare a contacților.
Informații despre subiect: http://bit.ly/AplicatiiCVD
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol