28 ianuarie 2014 – Ziua Europeană a Protecției Datelor

Pe data de 28 ianuarie 1981, la Strasbourg a fost adoptată Convenția nr. 108 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal, care reprezintă un mijloc de asigurare a protecției vieții private a persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice sau entitățile private.

Ziua Europeană a Protecției Datelor constituie un mijloc util de a aduce în atenția cetățenilor europeni importanța protecției datelor, aceasta fiind vitală pentru asigurarea unui echilibru între viața privată și libera circulație a datelor personale. În contextul actual, în care societatea informațională este în continuă dezvoltare, mijloacele de comunicare diversificându-se de la o zi la alta, utilizarea fără drept a datelor personale devine din ce în ce mai frecventă.

Legislația actuală UE a fost aprobată în 1995 și trebuie adusă la zi pentru a ține pasul cu evoluția tehnologiilor. Comisia Europeană a propus în 2012 un nou regulament, care cere reguli unice referitoare la colectarea datelor online pentru ca acestea să fie păstrate în siguranță. Noile reguli mai oferă companiilor un cadru clar pentru procesarea datelor.

Îngrijorările legate de activitățile de supraveghere online a europenilor de către SUA a determinat eurodeputații să ceară pe 23 octombrie 2013, într-o rezoluție nelegislativă, suspendarea acordului UE-SUA privind transferul de date financiare – SWIFT.

Deputații europeni lucrează asupra reformei legislației UE în domeniu, care are scopul de a oferi siguranță datelor europenilor online. Un studiu recent arată că 76% din aceștia consideră că datele lor nu sunt în siguranță în mâinile companiilor private. Infograficul de față vă oferă mai multe informații despre comportamentele și îngrijorările noastre online.

Protecția datelor a fost în centrul atenției Parlamentului European anul trecut. În urma acuzațiilor din iunie 2013 conform cărora NSA colectează datele cetățenilor online, deputații europeni au lansat o anchetă privind programele SUA de supraveghere în masă și au cerut suspendarea acordului UE-SUA de urmărire a finanțării terorismului.

Reforma legislației UE în domeniul protecției datelor, discutată în momentul de față în guvernele UE, are ca scop modernizarea regulilor actuale și abordarea unor chestiuni noi, precum „dreptul de a fi uitat”, crearea de profiluri ale utilizatorilor și cererea consimțământului explicit din partea utilizatorilor înaintea folosirii datelor acestora.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol