”Europa pentru cetățeni” – Întâlnire între români și polonezi la Remetea Chioarului

Vineri, 24 ianuarie 2014, la Casa de cultură din Remetea Chioarului a avut loc o întâlnire între oficialități și cetățeni din Remetea Chioarului și din orașul Jaslo – Polonia, în cadrul proiectului ”Conștientizarea valorilor și drepturilor cetățenilor Uniunii Europene”, derulat de Primăria Remetea Chioarului și partenerul polonez prin Programul Europa pentru Cetățeni.

Evenimentul este parte a unei vizite de 4 zile a delegației poloneze, în cadrul căreia au fost programate mai multe activități de cunoaștere și promovare reciprocă.

Obiectivul proiectului este de a face cunoscute cele 2 localități în rândul comunităților proprii, de a-i implica pe locuitori și mediul de afaceri în schimburi de experiență culturale și economice și de promova o cetățenie participativă locală și europeană.

Invitați au fost oficialități ale județului Maramureș, reprezentanți ai instituțiilor care coordonează programul de agricultură și dezvoltare rurală în județul Maramureș și reprezentanți ai Fundației CDIMM Maramureș și Centrului Europe Direct Maramureș.

Dat fiind că unul dintre obiectivele proiectului implementat de Primăria Remetea Chioarului și partenerii săi polonezi este de a promova politicile UE pentru dezvoltare locală, Dl Mirel Mihali – director executiv al Fundației CDIMM Maramureș a prezentat Strategia UE 2020 și viitorul programelor europene în perioada 2014-2020.

Margareta Căpîlnean – Coordonatorul Centrului Europe Direct a prezentat serviciile Europe Direct de care pot beneficia toți europenii, deci și cetățenii români și polonezi, valori europene și drepturile ce decurg din apartenența noastră la cetățenia europeană, precum și informații despre alegerile europarlamentare care vor avea loc în perioada 20-25 mai 2014, în toate țările UE. Cu acest prilej am făcut și o scurtă prezentare a Uniunii Europene, punând accent pe aspectele ce privesc România și Polonia: Istorie, simbolurile UE, moneda Euro, spațiul Schengen, instituții europene și comisarii europeni ai celor două state membre. Centrul Europe Direct Maramureș a organizat și un stand de informare cu publicații utile, pe diverse teme europene.

Dna Viorica Ciocian – Centrul de Consultanță agricolă și Dl Mihai Matyas – APIA Maramureș au vorbit despre absorbția banilor europeni pentru agricultură, viitorul PNDR și situația plăților directe pentru agricultori.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol