Stimulent pentru promovarea produselor agricole din UE ca răspuns pe termen mediu la embargoul rusesc

Comisia a confirmat intenția de a aloca o finanțare suplimentară de 30 de milioane de euro din fondurile UE pentru programele de promovare a politicii agricole comune (PAC), începând din 2015, la cele 60 de milioane de euro, prevăzute anual în bugetul PAC. Având în vedere că aceste scheme sunt co-finanțate, schimbarea poate însemna o suplimentare cu 60 de milioane de euro a fondurilor pentru măsuri de promovare.

Menit să reducă impactul interdicțiilor impuse de Federația Rusă în ceea ce privește importurile anumitor produse agricole din UE, acest efort suplimentar va începe cu programele de promovare care trebuie să fie depuse până la sfârșitul lunii septembrie.

Context

În fiecare an, UE prevede aproximativ 60 de milioane de euro pentru co-finanțarea programelor de promovare, acordați în două tranșe, pe baza propunerilor prezentate – până la 30 milioane de euro pentru cele din prima tranșă, iar restul pentru a doua tranșă. Termenele-limită pentru prezentarea programelor de către organizații statelor membre sunt la sfârșitul lunii septembrie și la sfârșitul lunii februarie. Statele membre prezintă, mai apoi, programele selectate Comisiei pentru evaluare. Prezentul anunț înseamnă că până la 60 de milioane  de euro, adică dublu, vor fi disponibile pentru programele prezentate statelor membre în această lună.

UE finanțează până la 50% din costurile aferente acestor măsuri (până la 60% în cazul programelor de promovare a consumului de fructe și legume de către copii), restul costurilor fiind suportate de organizațiile profesionale/interprofesionale care le-au propus și/sau de statele membre în cauză.

Prin urmare, decizia de astăzi, de a oferi 30 de milioane € în plus din fondurile UE, va însemna în practică un volum de aproximativ 60 de milioane de euro urmând a fi investiți în programe de promovare peste suma prevăzută anterior. Comisia va acorda prioritate schemelor ce au în vedere produsele care altfel ar fi fost exportate în Federația Rusă.

NB: Noile reguli de promovare, agreate în prima parte a acestui an, vor intra în vigoare la timp pentru anul bugetar 2016.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol