Statele membre UE vor putea să restricționeze sau să interzică deplin cultivarea recoltelor care conțin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor

Noua legislație care permite statelor membre UE să restricționeze sau să interzică deplin cultivarea recoltelor care conțin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar dacă acest lucru este permis la nivel UE, a fost votată marți de Parlamentul European. Propunerea legislativă, agreată informal de Parlament și Consiliu în decembrie, fusese pusă pe agendă inițial în 2010, dar a fost deblocată abia patru ani mai târziu, din cauza dezacordului dintre statele membre care favorizează OMG și cele care se opun.

Noile reguli vor permite statelor membre să interzică OMG din motive de protecție a mediului, altele decât cele enumerate în evaluarea științifică de risc realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA).

Statele membre ar putea interzice recoltele de OMG și pentru alte motive, cum ar fi cerințele privind planificarea urbană sau națională, impactul socio-economic, evitarea prezenței involuntare a OMG în alte produse și obiective ale politicii agricole. Interdicțiile s-ar putea aplica și unor grupuri de OMG identificate de recolte sau trăsături.

Înainte ca un stat membru să adopte astfel de măsuri, legislația cere o procedură care să le permită companiilor producătoare de OMG să își dea acordul pentru interdicții asupra autorizațiilor lor de punere pe piață. Dacă o companie nu este de acord, statul membru poate impune restricția unilateral.

Porumbul MON810 este în prezent singurul organism modificat genetic cultivat în UE. Cartoful modificat genetic ”Amflora” a fost interzis de Curtea generală UE în 2013, după ce inițial fusese aprobat de Comisia Europeană.

Statele membre trebuie să se asigure că recoltele OMG nu contaminează alte produse, o atenție deosebită urmând a fi acordată prevenirii contaminării transfrontaliere cu statele învecinate, se arată în text.

Ce urmează

Noua legislație va intra în vigoare în primăvara anului 2015.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol