Spuneți-vă părerea despre viitorul științei: consultarea publică „Science 2.0”

Grafic: Schimbări actuale cu impact asupra întregului ciclu de cercetare, de la faza inițială până la evaluare și publicare.

Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind „Science 2.0”, cu scopul de a evalua tendința către un mod de cercetare și de inovare mai deschis, bazat pe date și axat pe cetățeni. Termenul-limită pentru trimiterea răspunsurilor este 30 septembrie 2014.

Consultarea, precum și unele informații cu caracter general, sunt disponibile pe pagina de internet a Comisiei Europene: Vocea ta în Europa (http://ec.europa.eu/research/science-2.0). De asemenea, puteți urmări dezbaterea pe platformele de comunicare socială, folosind hashtag-ul #Science20.

Cercetătorii folosesc instrumente digitale pentru a implica mii de persoane în activitatea de cercetare, de exemplu, cerându-le să raporteze dacă s-au îmbolnăvit de gripă, pentru a putea monitoriza focarele de gripă și a face previziuni privind eventualele epidemii. Oamenii de știință sunt, de asemenea, mai deschiși: partajându-și rezultatele cercetării pe internet încă din etapele inițiale, ei își compară activitatea și poartă discuții pentru a o ameliora. Într-o măsură tot mai mare, publicațiile științifice sunt disponibile online în mod gratuit. După unele estimări, 90% dintre toate datele disponibile în lume au fost generate în ultimii doi ani, iar producția de date științifice crește în fiecare an cu 30%.

Consultarea va examina gradul de conștientizare și de participare la aceste tendințe și va colecta opinii cu privire la oportunitățile create de „Science 2.0” pentru a consolida competitivitatea sectorului european al științei și cercetării.

Comisia Europeană a inclus deja unele aspecte legate de „Science 2.0” în politicile sale. În special, accesul deschis la publicațiile științifice este obligatoriu pentru cercetarea efectuată în cadrul programului Orizont 2020, noul program de cercetare și inovare al UE. De asemenea, a fost lansat un proiect-pilot privind datele de cercetare deschise. Prin intermediul programelor sale de cercetare, UE finanțează, de asemenea, un număr de proiecte științifice pentru cetățeni și sprijină o parte a infrastructurii electronice care stă la baza Science 2.0.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol