Sezonul vacanțelor: sugestii utile pentru o vară fără griji

Odată cu începutul sezonului vacanțelor și în condițiile în care milioane de europeni intenționează să călătorească în interiorul și în afara Uniunii Europene, există anumite aspecte ale călătoriei de care fiecare european ar trebui să fie conștient. Fie că acestea se referă la deținerea unei asigurări de sănătate, la soluționarea litigiilor legate de călătorie cu un operator sau la călătoria cu un animal de companie, aceste sugestii oferă indicii utile cu privire la modul în care Uniunea Europeană acționează pentru a ajuta și pentru a oferi asistență cetățenilor UE care călătoresc.

Cine mă poate ajuta în caz de urgență medicală?

Intenționați să călătoriți în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția? Dacă da, nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Cardul vă scutește de complicații, timp și bani pierduți în cazul în care vă îmbolnăviți sau suferiți un accident în afara țării. Cardul este eliberat – gratuit – de către sistemul național de asigurări de sănătate. Cardul garantează accesul la îngrijiri medicale de urgență în aceleași condiții și cu aceleași costuri (tratamentul putând fi gratuit în anumite țări) valabile pentru persoanele asigurate din țara respectivă.

Pentru informații suplimentare: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=ro

Un ghid practic privind modul de utilizare a cardului în cele 27 de țări ale UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția este în prezent disponibil ca aplicație pentru telefoane inteligente (smartphones). Aplicația cuprinde informații generale despre card, numerele de telefon de urgență, tratamentele care sunt acoperite și costurile, modul de a depune o cerere de rambursare și pe cine să contactați în cazul în care ați pierdut cardul. Aplicația este disponibilă în 24 de limbi.

Descărcați aplicația „Cardul european de asigurări sociale de sănătate” pe telefonul dumneavoastră inteligent:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=ro

Unde să sun în caz de urgență?

112 este numărul european unic pentru apeluri de urgență, disponibil oriunde în UE, de pe telefoane fixe și mobile, gratuit. 112 pune apelantul în legătură cu serviciile de urgență competente (poliția locală, serviciul de pompieri sau serviciile medicale) și este disponibil 24 de ore din 24. 112 este acum operațional în toate statele membre ale UE, pe lângă numerele pentru apeluri de urgență existente la nivel național (precum 999 sau 110). Danemarca, Finlanda, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România și Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr național pentru apeluri de urgență. 112 poate fi apelat și în câteva țări din afara UE, precum Croația, Muntenegru și Turcia.

Pentru informații suplimentare: http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol