Servicii digitale în sprijinul celor care desfășoară activități transfrontaliere

Comisia acordă 13,7 milioane de euro pentru a sprijini proiectul e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) pe o perioadă de trei ani (reprezentând 50% din bugetul de 27,4 milioane de euro), prin intermediul Programului de sprijin pentru politica privind tehnologia informației și comunicațiilor (ICT-PSP).

Noul proiect „e-SENS” va contribui la dezvoltarea de servicii publice digitale care sprijină întreprinderile să își desfășoare activitatea atât în țara lor, cât și în alte state membre ale UE – inclusiv să demareze o afacere, să îndeplinească cerințele legale și să participe la licitații publice. De asemenea, proiectul va conecta serviciile digitale naționale destinate cetățenilor care vizitează un alt stat membru în scop turistic, pentru a munci sau a studia.

Iată câteva exemple privind modul în care e-SENS poate ajuta cetățenii europeni să valorifice la maximum posibilitățile oferite de piața unică:

  • Anja are o agenție de turism în Lituania, specializată în excursii în Portugalia, și dorește să creeze o agenție în Portugalia, care să organizeze excursii în țările baltice. Prin intermediul punctului unic de contact SPOCS disponibil 100% online, Anja poate să afle mai multe despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească și să fie sprijinită pentru a efectua procedurile de înregistrare online.
  • De asemenea, Anja urmează să se căsătorească cu logodnicul său. Căsătoria va avea loc în orașul natal al acestuia, în Spania. Anja va putea să își înregistreze căsătoria online, de la domiciliul din Lituania, prin modulul STORK, folosindu-și actul de identitate electronic.
  • Lui Karel i s-au pierdut bagajele când a zburat de la Bruxelles la Atena. Nu a fost mulțumit de despăgubirea oferită de operatorul aerian în conformitate cu drepturile conferite pasagerilor de legislația UE. Prin intermediul e-CODEX el va putea iniția o procedură online privind o cerere cu valoare redusă, oriunde s-ar afla în Europa.
  • Sabrina se află în vizită la verii ei în Danemarca și își dă seama că i s-au terminat medicamentele pentru diabet. Din fericire, poate cumpăra medicamentele de la farmacie, chiar dacă se află în străinătate, prin intermediul sistemului epSOS eRețete.

Eficiența serviciilor publice digitale transfrontaliere se va îmbunătăți și mai mult atunci când acestea vor fi bazate pe o structură de bandă largă și de mare viteză în întreaga UE. Măsurile de promovare a investițiilor în rețele de mare viteză sunt un element al viitorului pachet al Comisiei care vizează construirea unui continent conectat.

Proiectele în cauză sunt:

  • Conectarea în siguranță a identităților electronice – proiectul STORK 2.0 contribuie la realizarea unui spațiu unic european de identificare și autentificare electronică. Acesta stabilește interoperabilitatea la nivel național și la nivelul UE a actelor de identitate electronice pentru persoane fizice și juridice (video).
  • Proceduri judiciare mai rapide – proiectul e-CODEX îmbunătățește accesul transfrontalier al cetățenilor și al întreprinderilor la servicii juridice în Europa, precum și interoperabilitatea dintre autoritățile din domeniul juridic din UE (video).
  • Servicii medicale mai bune epSOS proiectează, dezvoltă și evaluează o infrastructură a serviciilor care să permită interoperabilitatea transfrontalieră a sistemelor de evidență electronică a datelor medicale (video).
  • Achiziții publice mai bune – rezultatele proiectului PEPPOL privind achizițiile publice electronice (transferat asociației non-profit „OpenPEPPOL”) ajută întreprinderile europene să colaboreze ușor și pe cale electronică cu autoritățile publice europene în procesele lor de achiziții (video).
  • Activități economice facilitate – rezultatele proiectului SPOCS permit întreprinderilor să își stabilească sedii în străinătate. Un set pentru începători le oferă acestora alternative electronice transfrontaliere continue la procedurile administrative lungi pe care întreprinderile trebuie să le urmeze de obicei atunci când încearcă să se extindă în alte țări (video).

Proiectul e-SENS se bazează pe aceste rezultate și va acționa ca o punte de legătură între faza pilot și fazele operaționale atunci când serviciile publice digitale transfrontaliere vor fi pe deplin disponibile.

La proiect participă parteneri din 20 de țări: Austria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia.

Institutul European de Standardizare în Telecomunicații (ETSI) și OpenPEPPOL contribuie în mod semnificativ la acest proiect. e-SENS a demarat la 1 aprilie 2013 și semnarea acordului de grant cu Comisia Europeană înseamnă că proiectul poate fi în prezent lansat oficial.

Proiectul e-SENS va analiza, de asemenea, posibilitățile de a asigura fiabilitatea pe termen lung a componentelor e-SENS și a altor servicii publice digitale transfrontaliere, pe baza rezultatelor unui studiu publicat recent).

Începând din 2014, sprijinul UE ar putea proveni din infrastructurile de servicii digitale, parte a mecanismului „Conectarea Europei”, care a alocat până la un miliard de euro pe o perioadă de șapte ani pentru a sprijini platformele digitale care asigură în mod continuu servicii publice în Europa.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol