Săptămâna europeană a mobilității 2011: „Mobilitatea alternativă”

Între 16 și 22 septembrie 2011, sute de orașe mai mici și mai mari din Europa vor participa la cea de a zecea ediție a Săptămânii europene a mobilității, care îi invită pe cetățeni la o gamă largă de activități legate de mobilitatea durabilă.

Tema din acest an – mobilitatea alternativă – vizează promovarea unor mijloace de transport eficiente din punctul de vedere al resurselor ca alternativă la autoturismele personale, care continuă să domine transportul urban. Săptămâna încurajează autoritățile locale și cetățenii să pună în evidență numeroasele efecte pozitive ale utilizării altor mijloace de transport.

Mijloace de transport alternative

Utilizarea excesivă a autoturismelor duce la deteriorarea calității vieții în orașele noastre. Simptomele acestei probleme sunt: zgomotul, poluarea aerului, congestionarea traficului și reducerea spațiului public. Având în vedere precaritatea unor resurse ca energia, terenurile, apa și materiile prime, se conștientizează din ce în ce mai mult nevoia de a găsi forme alternative de transport mai puțin poluante, cu un consum redus de resurse, prin care să se poată reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Obiectivul Săptămânii europene a mobilității 2011 este de a încuraja cetățenii europeni care locuiesc în zone urbane să recurgă, ca o alternativă, la modalități de transport cu emisii reduse de carbon, cum sunt mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau mijloacele de transport în comun.

Zece ani de când se organizează Săptămâna mobilității

Ediția 2011 marchează cea de-a zecea aniversare a Săptămânii europene a mobilității. În ultimul deceniu, Săptămâna mobilității a sprijinit orașele în crearea unui mediu mai plăcut și mai sănătos pentru cetățeni, încurajându-le să diminueze congestionarea traficului și promovând modalități de transport durabile, cu propulsie umană.

De la lansarea Săptămânii mobilității, în 2002, numărul de orașe participante a crescut încontinuu. În 2010, în cadrul temei „Călătoriți mai inteligent, trăiți mai bine”, un număr record de 2 221 de autorități locale au semnat carta Săptămânii europene a mobilității și/sau și-au înregistrat activitățile pe site-ul campaniei http://www.mobilityweek.eu/. Anul 2010 reprezintă cel de al cincilea an consecutiv în care se înregistrează o participare-record.

Premiile Săptămânii europene a mobilității 2011

Orașele participante care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate sunt încurajate să își depună candidatura pentru premiul Săptămânii europene a mobilității 2011. Premiul se acordă orașelor despre care se consideră că au organizat cele mai inovatoare campanii din punctul de vedere al calității activităților legate de tema anuală și al gamei de măsuri permanente puse în aplicare. În 2010, orașul Almada (Portugalia) a câștigat premiul Săptămânii europene a mobilității, împreună cu Murcia (Spania) și Riga (Letonia) pe locurile al doilea și al treilea

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol