Prezentarea ultimului Raport adoptat de Comisie în cadrul mecanismului de cooperare și verificare pentru România

România trebuie să asigure respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar pentru a recâștiga încrederea partenerilor săi din UE, se afirmă în raportul adoptat de Comisie în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Raportul se referă la o perioadă de cinci ani, de la aderarea României la EU în 2007, și prezintă evaluarea Comisiei privind progresele înregistrate de România în cursul acestei perioade, concentrându-se pe reforma sistemului judiciar și combaterea corupției.

Raportul sintetizează întrebările Comisiei legate de recentele atingeri aduse statului de drept de Guvernul și Parlamentul din România. Raportul cuprinde o serie de recomandări pentru acțiuni pe care România ar trebui să le adopte de urgență. Recomandările ar trebui să pună în aplicare angajamentele pe care prim-ministrul Ponta și le-a asumat față de președintele Barroso.

Având în vedere că raportul analizează o perioadă de cinci ani, acesta evidențiază progresele înregistrate. Multe dintre elementele esențiale ale cadrului legal sunt în prezent în vigoare. Accentul s-a deplasat acum pe punerea în aplicare. Nivelul de asumare la nivel național a reformelor rămâne variabil.

Deficiențele din cadrul reformei sistemului judiciar și al combaterii corupției reprezintă aspecte îngrijorătoare pentru marea majoritate a românilor. Un sondaj Flash Eurobarometru efectuat de Comisie în luna mai a arătat că 72 % dintre români cer Comisiei să continue să sprijine reforma în România până când această țară va atinge standarde comparabile cu cele din alte state membre.

În contextul recentelor atingeri aduse statului de drept și independenței sistemului judiciar, Comisia va adopta, înainte de sfârșitul acestui an, un nou raport în cadrul MCV, pentru a evalua dacă s-a răspuns preocupărilor sale și dacă a fost restabilit echilibrul democratic.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/18072012_respectarea_statului_de_drept_ro.htm

Ultimul raport anual a fost publicat la 20 iulie 2011. Acesta a fost completat de un raport intermediar, publicat la 8 februarie 2012.

O prezentare mai detaliată a raportului privind Romania poate fi găsită în MEMO/12/569.

Rapoartele complete sunt disponibile la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/cvm/index_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol