România – 10 ani în UE: Românii văd în UE un pol de stabilitate

Majoritatea românilor au încredere în UE (52%, față de 36% media europeană) mai mult decât în propriul guvern (29% în România, față de 31% media europeană). 59% dintre români și 53% dintre europeni consideră că ar trebui luate mai multe decizii la nivelul Uniunii Europene într-o serie de domenii, cum ar fi combaterea terorismului, promovarea democrației și a păcii, protecția mediului, promovarea egalității de șansă între femei și bărbați și abordarea aspectelor privind migrația din afara UE.

50% dintre români au o percepție cu privire la UE pozitivă, 36% una neutră, iar 13% una negativă. Pe plan european, procentele înregistrate sunt 35% pentru percepția pozitivă, 38% pentru cea neutră și 25% pentru cea negativă. Patru din zece europeni (40%) consideră că vocea lor contează în UE, procentul înregistrat în România fiind de 47%. 67% dintre români se simt cetățeni ai UE (67% fiind și media europeană).

Românii enumeră imigrația (36%) și terorismul (34%) printre principalele preocupări cu care se confruntă Uniunea Europeană, în timp ce pe plan personal plasează pe primele locuri creșterea prețurilor și a inflației (31%) și sănătatea și securitatea socială (24%). 59% dintre români se declară în favoarea unei politici comune în domeniul migrației, 77% susțin libera circulație și 55% moneda euro, iar 54% apreciază că fondurile publice ar trebui folosite pentru stimularea investițiilor sectorului privat.

Și pe plan european, imigrația (45%) și terorismul (32%) continuă să fie considerate provocările cele mai importante cu care se confruntă UE, deși într-o mai mică măsură decât în primăvara anului 2016. Următoarele trei locuri sunt ocupate, în topul preocupărilor la nivel european, de situația economică (20%), starea finanțelor publice din statele membre (17%) și șomaj (16%).

Acestea sunt printre principalele rezultate ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat de Comisia Europeană în 22 decembrie.

Odată cu aceste prime rezultate, a fost publicat și un Eurobarometru special cu tema „Viitorul Europei”, potrivit căruia:
–  66% dintre europeni și 79% dintre români consideră că UE este un loc de stabilitate într-o lume tulbure;
–  60% dintre respondenții europeni și 69% dintre cei români apreciază că proiectul european oferă o perspectivă de viitor tineretului;
– pentru 82% dintre cetățeni europeni și 79% dintre cei români existența economiei de piață libere ar trebuie să fie însoțită de un nivel ridicat de protecție socială.

Context
Datele pentru sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2016 (EB 86) au fost colectate prin interviuri față-în-față, desfășurate în perioada 3–16 noiembrie 2016. În total, au fost intervievate 32.896 de persoane din toate statele membre UE și din țările candidate.

Sondajul Eurobarometru special 451 „Viitorul Europei” a fost realizat tot prin interviuri față-în-față, desfășurate în perioada 24 septembrie – 3 octombrie 2016. Numărul total de persoane intervievate, din toate statele membre UE, a fost de 27.768 persoane.

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Primele rezultate ale studiului Eurobarometru standard nr. 86.

Raport pentru studiul Eurobarometru special nr. 451 cu tema „Viitorul Europei”

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol