Reacția Uniunii Europene la radicalizare și la extremismul violent

Comisia Europeană a adoptat o comunicare identificând 10 domenii în care este necesar ca statele membre și UE să își intensifice acțiunea pentru a preveni toate tipurile de extremism care conduc la violență, indiferent de entitatea care le inspiră.

Măsurile propuse includ, printre altele, crearea unui centru european de cunoaștere privind extremismul violent, elaborarea unor activități de formare pentru profesioniștii din prima linie, precum și acordarea de sprijin financiar pentru proiecte care utilizează instrumente de comunicare avansate și platforme sociale pentru a lupta împotriva propagandei teroriste.

Statele membre sunt, de asemenea, invitate să introducă programe care să ajute membrii grupărilor extremiste să renunțe la violență și la ideologia care o promovează. Cele zece recomandări formulate sunt rezultatul a doi ani de activitate a Rețelei pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare (RAN – Radicalisation Awareness Network), instituită de Comisie în 2011 și care reunește 700 de experți și de profesioniști din prima linie, din întreaga Europă.

Activitățile teroriste și extremiste violente au evoluat și reprezintă o amenințare gravă și în creștere pe teritoriul UE. Cei implicați în aceste activități sunt nu numai grupuri organizate, ci și, tot mai adesea, grupuri mai mici sau persoane izolate, cu motivații foarte diferite. Utilizarea unor instrumente online în scopul recrutării și al propagandei este în creștere, făcând ca acțiunile violente să fie mai greu de prevăzut și de detectat. În plus, un număr în creștere de europeni călătoresc în străinătate pentru a se antrena și a lupta în zone de conflict, radicalizându-se în cursul acestui proces, iar la întoarcere ar putea constitui o amenințare pentru securitatea noastră.

Mai multe informații: http://ec.europa.eu/romania/news/15012014_consolidarea_reactiei_ue_la_radicalizare_si_extremism_violent_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol