Programul Erasmus: de un sfert de secol, schimbă vieți și deschide noi orizonturi


Erasmus, cel mai de succes program de mobilitate a studenților din lume, își sărbătorește anul acesta cea de-a 25-a aniversare. Aproape trei milioane de studenți au beneficiat de o perioadă de studiu sau de stagiu în străinătate de la crearea acestui program, în 1987.

Sub deviza „Erasmus: de un sfert de secol, schimbă vieți și deschide noi orizonturi”, manifestările dedicate aniversării de argint vor fi lansate de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Mobilitatea în cadrul Erasmus reprezintă un element central al strategiei Comisiei de combatere a șomajului în rândul tinerilor printr-o mai mare concentrare asupra dezvoltării competențelor – un aspect care va fi discutat de șefii de state și de guverne în cadrul Consiliului European informal.

În anul universitar 2011/2012, peste 250.000 de studenți vor beneficia de pe urma programului Erasmus. Cele mai populare destinații pentru studenți sunt preconizate a fi Spania, Franța, Marea Britanie, Germania și Italia, în timp ce țările care trimit cei mai mulți studenți în străinătate se estimează a fi Spania, Franța, Germania, Italia și Polonia. UE a alocat aproximativ 3 miliarde de euro pentru Erasmus în perioada 2007-2013.

Erasmus pentru toți va regrupa toate programele UE (1) și internaționale actuale din domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului, înlocuind cele șapte programe existente cu unul singur. Acest lucru va spori eficiența, va facilita solicitarea granturilor și va reduce duplicarea și fragmentarea. În cadrul noului program, obiectivul este ca până la 5 milioane de oameni, aproape dublu față de prezent, să aibă șansa de a studia, de a se forma sau de a preda în străinătate. Propunerea Comisiei este dezbătută în prezent de către statele membre și Parlamentul European, care au putere de decizie asupra viitorului buget.

(1) Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Tineretul în acțiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink și programul de cooperare bilaterală cu țări industrializate.

Context

Programul Erasmus s-a lansat în 1987 prin participarea a 3.244 de studenți tineri și aventuroși la experiențe de studiu într-una dintre cele 11 țări care erau inițial în program. În prezent, la program participă 33 de țări – cele 27 de state membre ale UE, Croația, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia.

În ultimii 25 de ani, programul a înregistrat o creștere constantă, atât în ceea ce privește numărul de studenți, cât și în ceea ce privește calitatea și diversitatea activităților propuse. Profesorii și alte categorii de personal, precum responsabilii pentru relații internaționale din cadrul universităților, care reprezintă adesea primul punct de contact pentru potențialii studenți Erasmus, pot beneficia de sprijinul UE pentru a preda sau pentru a fi formați în străinătate – aproape 40.000 au făcut aceasta în anul academic 2010/2011.

Stagiile efectuate în companii din străinătate au fost sprijinite prin Erasmus începând din 2007 și sunt tot mai populare. Până în prezent, s-au acordat deja granturi în acest scop pentru aproximativ 150.000 de studenți. În anul academic 2009/2010, 35.000 de studenți (unul din șase pe total) au ales un stagiu, ceea ce a reprezentat o creștere cu 17% față de anul precedent.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol