Poppy, robotul open-source fabricat cu o imprimantă 3D

Poppy, robotul open-source fabricat cu o imprimantă 3D, menit să inspire inovația în sălile de cursuriAcesta este Poppy, primul robot umanoid complet open-source, fabricat cu o imprimantă 3D (@poppy_project). Poppy este un robot pe care oricine îl poate construi și programa. Aceasta înseamnă că nu este doar un instrument pentru oamenii de știință și ingineri: echipa de dezvoltatori își propune ca robotul să fie inclus în formarea profesională din școli, oferindu-le elevilor șansa de a experimenta.

Poppy a fost dezvoltat în Franța de echipa proiectului Flowers al companiei Inria, care creează modele informatice și robotice ca instrumente de înțelegere a proceselor de dezvoltare ale oamenilor.

Construiți-vă propriul robot

Corpul lui Poppy este fabricat cu o imprimantă 3D, iar comportamentul său este controlat de software disponibil gratuit, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot proiecta rapid și ușor părți ale corpului și pot programa ei înșiși comportamentul acestuia. Dr. Oudeyer aduce clarificări: „Atât hardware-ul, cât și software-ul sunt open-source. Nu există un singur robot umanoid Poppy, ci atâția roboți câți utilizatori. Acest lucru îl face foarte atractiv; s-a transformat dintr-un instrument pur tehnologic într-o adevărată platformă socială”.

Datorită hardware-ului și software-ului open-source, utilizatorilor le este simplu să experimenteze construirea primilor lor roboți. Totodată, Poppy este acum compatibil cu platforma Arduino, care permite robotului să schimbe date cu alte dispozitive electronice, precum hainele inteligente, lămpile, senzorii și instrumentele muzicale.

Bricolaj în școli

Dr. Oudeyer plănuiește să extindă utilizarea acestei tehnologii dincolo de laboratoarele de cercetare, în special în sectorul educațional. Comentând inițiativa Poppy, comisarul UE pentru cercetare, inovare și știință, doamna Máire Geoghegan-Quinn, a spus: „Acesta este un proiect derivat dintr-un proiect CEC: o platformă cu costuri reduse, care ar putea să stimuleze un mediu de învățare mai interactiv și mai incitant, permițând studenților să intre în contact cu cercetarea și proiectarea.”

Platforma Poppy a apărut datorită proiectului „Explorers” finanțat de CEC, în cadrul căruia dr. Oudeyer studiază mecanismele de învățare și dezvoltare utilizând roboți. „Ipoteza noastră este că, la oameni, corpul este o variabilă esențială în achiziția de aptitudini motorii și sociale . Pentru a studia această teorie, a fost nevoie să creăm o platformă care să permită efectuarea de experimente rapide cu noi morfologii de roboți. Aceasta a condus la platforma Poppy”.

Datorită finanțării CEC, dr. Oudeyer a putut să dezvolte capacitatea de rezolvare a problemelor și de gândire critică în robotică. Acesta speră ca studenții de la informatică, codare și proiectare să se poată pregăti utilizând robotul Poppy, iar ulterior să-și găsească eventual un loc de muncă în sectorul roboticii. Proiectul „Explorers”, în valoare de 1,5 milioane de euro se desfășoară până în 2015.

Jocuri la granița dintre domenii

Poppy le va permite de asemenea utilizatorilor să-și împărtășească ideile și rezultatele într-un mod foarte deschis și într-un spirit de colaborare, prin intermediul unei platforme web dedicate, care reunește oameni din domeniul școlar, artistic, științific și industrial. Echipa doctorului Oudeyer a utilizat deja robotul Poppy în alte domenii, inclusiv în artă. Într-un program artistic rezidențial intitulat „Etres et Numériques” care este încă în curs, echipa a lucrat cu un dansator și un artist plastic pentru a explora emoțiile și percepțiile gesturilor și mișcărilor corporale utilizând robotul (mai multe informații se găsesc aici). Ei intenționează să extindă aceste experimente și la alte exprimări artistice.

Context

Creat în 2007 de către UE, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) este prima organizație paneuropeană de finanțare a cercetării de frontieră. Obiectivul său este de a stimula excelența științifică în Europa prin încurajarea concurenței pentru finanțare între cei mai buni și mai creativi cercetători, de orice naționalitate sau vârstă. De asemenea, CEC se străduiește să atragă în Europa cercetători din întreaga lume. În cadrul noului program UE de cercetare și inovare Orizont 2020, CEC are un buget majorat substanțial: 13 miliarde de euro.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol