Pluralismul în media în România

risks-ro

Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat miercuri, 27 aprilie, raportul privind pluralismul în media în 2015, elaborat pentru România și alte 18 state membre ale Uniunii Europene. Acesta analizează situația din toate țările și identifică domeniile cu cel mai mare risc pentru pluralism, inclusiv concentrarea instituțiilor mass-media, independența lor din punct de vedere politic, aspectele legate de publicitatea de stat și competențele media în rândul publicului larg.

basic-ro

Potrivit raportului, în România, principalele riscuri vin din lipsa mecanismelor necesare pentu a garanta independența editorială și profesionalismul jurnaliștilor, ambele fiind piloni importanți pentru pluralismul în media. În cele toate patru domenii analizate (protecție de bază, pluralitatea pieței, independența politică și incluziunea socială), România înregistrează riscuri medii, ce variază între 37% (înregistrat pentru protecția de bază) și 66% (pluralitatea pieței).

Raportul include patru recomandări, și anume:

  • elaborarea de norme în ce privește drepturile de proprietate în mass-media, în special referitor la transparența acestora,
  • reforma sistemului de finanțare și management al instituțiilor publice mass-media,
  • depolitizarea consiliilor de administrație din aceste instituții și, nu în ultimul rând,
  • stimulente juridice pentru o reglementare legală a separării dintre deciziile editoriale și cele de mangement.

Pe ansamblul celor 19 state membre, singurul domeniu în care riscurile sunt apreciate ca reduse este cel al protecției de bază în sectorul mass-media, pentru celelalte înregistrându-se și la nivel european riscuri medii. Pluralitatea pieței înregistrează, și la acest nivel, cel mai înalt scor de risc – 51%, în 5 dintre cele 19 țări analizate riscurile fiind considerate ridicate. Rezultatele arată că sunt 5 țări ce înregistrează riscuri ridicate în cel puțin un domeniu analizat, că toate cele 19 înregistrează cel puțin un domeniu cu riscuri medii și că niciuna dintre țările analizate nu a înregistrat riscuri reduse în toate domeniile în același timp.

Context

Monitorul pluralismului în media (MPM) a fost conceput pentru a identifica posibilele riscuri din domeniu în statele membre UE. El se bazează pe: o definiție largă a conceptului, acoperirea tuturor tipurilor de mass-media, un instrument de diagnoză care permite înțelegerea riscurilor cu care se confruntă pluralismul și un set larg de indicatori pentru identificarea acestora.

Cele 19 state membre analizate în raportul 2015 sunt: Austria, Cehia, Cipru, Croația, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia,România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia. Cercetarea a fost efectuată în luna octombrie 2015 și reflectă situația de la acea vreme. Rezultatele analizei, realizată în cooperare cu experți locali din fiecare stat, au un caracter independent și neobligatoriu, ele folosind pentru promovarea dezbaterii privind pluralismul media în întreaga Europă. În România, analiza a fost realizată de echipa Median Research Centre, împreună cu un număr de 7 experți naționali independenți.

MPM este parte a acțiunilor desfășurate de Comisia Europeană pentru sprijinirea libertății și pluralismului media în Europa, ca drepturi fundamentale, potrivit articolului 11 din Carta drepturilor fundamentale și articolului 10 din Convenția pentru protecția drepturilor omului și libertăților fundamentale.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol